Εκεχειρία εν αναμονή νέων τομεαρχών

Εκεχειρία εν αναμονή νέων τομεαρχών

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη νέα «βιτρίνα» του κόμματος φτιάχνει ο Αλέξης Τσίπρας. Από το παζλ λείπουν μόνο οι νέοι τομεάρχες (σύμφωνα με πληροφορίες είναι θέμα ωρών οι ανακοινώσεις) ώστε τα στελέχη να έχουν μια ακριβή εικόνα για τις προθέσεις του. Η προσπάθεια του προέδρου να αλλάξει σελίδα στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς την πραγματοποίηση του συνεδρίου, δεν είναι εύκολη, ωστόσο μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είναι κοινός τόπος πως αποκτά τον απόλυτο έλεγχο στην Κουμουνδούρου. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ετοιμάζεται να εφαρμόσει μια συγκεκριμένη στρατηγική και όλα αυτά με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Τα 29 λευκά ψηφοδέλτια στην ψηφοφορία για την εκλογή του Δημήτρη Τζανακόπουλου στη θέση του γραμματέα δεν προβλημάτισαν, αφού τόσο οι προεδρικοί όσο και οι «53+», κυρίως λόγω της διαδικασίας και του αιφνιδιασμού, αναμενόταν να εκφράσουν τις ενστάσεις τους. Ο Αλέξης Τσίπρας σκοπεύει με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και την τοποθέτηση του Νάσου Ηλιόπουλου στη θέση του εκπροσώπου Τύπου να απλώσει μια «ομπρέλα» πάνω από τις τάσεις, να τις τιθασεύσει –όσο είναι δυνατόν–, με βασικό ερώτημα τους προεδρικούς, που φαίνεται έως τώρα να βγαίνουν περισσότερο «λαβωμένοι». Εκτός και αν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει προβλέψει να αντισταθμίσει τα πράγματα με τις νέες αναθέσεις στους τομείς κοινοβουλευτικής ευθύνης.

Σε κάθε περίπτωση, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες πως ο Νίκος Παππάς θα κληθεί να παρακολουθεί τις δραστηριότητες ενός υπουργείου με μικρότερη πολιτική απήχηση, η πλειοψηφία μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ θα έχει πάρει ένα σαφές μήνυμα. Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να έχει αποφασίσει τον τρόπο που θα γίνει το άνοιγμα του κόμματος προς το Κέντρο. Αρχικά δεν προχώρησε στη διαδικτυακή διεξαγωγή του συνεδρίου και οδηγός του από εδώ και στο εξής θα είναι τόσο η αντίδραση της κοινωνίας όσο και των δυνάμεων του προοδευτικού τόξου, όσον αφορά τους αντιπολιτευτικούς τόνους που θα ακολουθήσει.

Στα λιγοστά πηγαδάκια της Κεντρικής Επιτροπής, τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης εμφανίζονταν ικανοποιημένα από το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας φάνηκε να υιοθετεί εν μέρει την επιχειρηματολογία της αριστερόστροφης μειοψηφίας. Στην εισήγησή του στην Κ.Ε. αναφέρθηκε με εγκωμιαστικά σχόλια στον Πάνο Σκουρλέτη και στη δίχρονη παρουσία του στον έκτο όροφο της Κουμουνδούρου, παρά τις διακυμάνσεις που είχαν οι σχέσεις τους. Το «κερασάκι στην τούρτα» ήρθε με την τοποθέτησή του για το «μαξιλάρι». Ο Αλέξης Τσίπρας «αδειάζοντας» τον Παύλο Πολάκη «έκλεισε το μάτι» στον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Εδωσε το σήμα να λήξουν οι ψηφιακοί αλληλοσπαραγμοί υποστηρίζοντας την πολιτική της αποταμίευσης των 37 δισ. ευρώ στην οποία είχε προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό πως ο τέως υπουργός Οικονομικών δεν θεώρησε σκόπιμο να κάνει καμία αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα, παρά το γεγονός ότι ο Νίκος Φίλης διαφώνησε επισημαίνοντας πως «μαζέψαμε περισσότερα από τον μνημονιακό στόχο», χαλώντας το καλό κλίμα που είχε δημιουργηθεί από την πλευρά της αριστερής πτέρυγας.

Στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθούνται στην Κουμουνδούρου, στον πρωινό καφέ θα συμμετέχουν από εδώ και στο εξής ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Ολγα Γεροβασίλη και ο Δημήτρης Βίτσας. O νέος εκπρόσωπος Τύπου Νάσος Ηλιόπουλος σχεδιάζει να πραγματοποιεί τακτική ενημέρωση στους δημοσιογράφους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή