Η Αγκυρα επιμένει στη στρατηγική της έντασης

Η Αγκυρα επιμένει στη στρατηγική της έντασης

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έλλειψη διάθεσης μείωσης της έντασης αντικατοπτρίζουν και οι χθεσινές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, με πλέον ενδεικτικές εκείνες του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος την Τρίτη σε δηλώσεις που έκανε με τον Κονγκολέζο ομόλογό του Ζαν-Κλοντ Γκακοσό στην Αγκυρα, βρήκε αφορμή να αναφερθεί και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τσαβούσογλου χρησιμοποίησε τα γνωστά επιχειρήματα για την «υπερβολική» επήρεια του Καστελλόριζου έναντι της ηπειρωτικής Τουρκίας, άφησε σαφείς αιχμές για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, ενώ κατηγόρησε την Αθήνα για υπόθαλψη τρομοκρατικών οργανώσεων.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών («Χουριέτ») είπε ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει ζητήσει επιτακτικά από την Ελλάδα να «συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τα δικαιώματα των μουσουλμανικών μειονοτήτων στη Δυτική Θράκη». Κατηγόρησε, ακόμα, την Ελλάδα ότι είναι υπεύθυνη για θανάτους μεταναστών, ενώ είπε ότι «μέλη των τρομοκρατικών οργανώσεων του PKK και FETO κυκλοφορούν ελεύθερα στους δρόμους της Αθήνας».

«Η Ελλάδα ξεκαθάρισε πρόσφατα πως δεν είναι υπέρ του διαλόγου, αρνούμενη τις πρωτοβουλίες συμφιλίωσης του ΝΑΤΟ», ισχυρίστηκε ο Τσαβούσογλου, ο οποίος στη συνέχεια πρόσθεσε πως «αν η Ελλάδα έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό της, τότε αφήστε τη να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου. Ολοι λένε ότι έχει δίκιο. Εχουμε κι εμείς κάτι να πούμε.

Η Ελλάδα δεν είναι ειλικρινής». Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε πως οι ασκήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο γίνονται στο πλαίσιο των κανόνων του ΝΑΤΟ. Εκτιμά ότι η Ελλάδα έχει χάσει «την ψυχολογική υπεροχή» που είχε, επισημαίνοντας πως «δεν είχαν υπεροχή ούτε επί του πεδίου, ούτε επί του τραπεζιού του διαλόγου». Και κατέληξε ότι «υπάρχουν πολλές περιοχές που αμφισβητούνται ανά τον κόσμο, όμως τα προβλήματα αυτά λύνονται. Η Ελλάδα δεν έχει διάθεση προσέγγισης».

Την εικόνα μιας Τουρκίας «έτοιμης για διάλογο» προωθεί και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της γειτονικής χώρας Χουλουσί Ακάρ. «Στο θέμα της επίλυσης των προβλημάτων τονίστηκε ότι αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στο διεθνές δίκαιο, τις διμερείς συμφωνίες και τις σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς επίσης και στην ανάγκη οι άλλες χώρες να συμπεριφέρονται με βάση την κοινή λογική και το πνεύμα συμμαχίας, όπως και στο να λαμβάνεται υπόψη η ικανότητα της Τουρκίας να προστατεύει –όπως έκανε πάντα– τα δικαιώματα, ενδιαφέροντα και συμφέροντα στη “Γαλάζια Πατρίδα”, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου», δήλωσε ο Ακάρ.

Στον τουρκικό Τύπο

Παράλληλα, στον τουρκικό Τύπο συνεχίζεται η διασπορά κατασκευασμένων πληροφοριών, όπως ένα βίντεο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της «Γενί Σαφάκ» σχετικά με τον υποτιθέμενο πλου μιας φρεγάτας στα ανοιχτά του Καστελλόριζου.

Σε επίπεδο Τύπου συνεχίστηκε και χθες (αυτή τη φορά μέσω της εφημερίδας «Τουρκιγιέ») η ανάδειξη πληροφοριών περί συμμετοχής μισθοφόρων από τη Συρία στον πόλεμο με την Ελλάδα, εφόσον αυτό απαιτηθεί. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή