Διαφορετικές στρατηγικές από τα κόμματα στη Βουλή

Διαφορετικές στρατηγικές από τα κόμματα στη Βουλή

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη χώρα να αντιμετωπίζει τριπλή κρίση στα εθνικά, σε υγειονομικό επίπεδο και στην οικονομία, κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν πλέον τεθεί σε τροχιά διαρκών συγκρούσεων, όπως καταδεικνύουν οι νομοθετικού και ελεγκτικού χαρακτήρα διαδικασίες στη Βουλή.

Οι χθεσινές συνεδριάσεις κοινοβουλευτικών επιτροπών, επί νομοσχεδίων μάλιστα που έχουν διαδικαστικό χαρακτήρα καθώς πρόκειται για κυρώσεις είτε Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου οι οποίες έχουν τεθεί σε ισχύ είτε διακρατικών συμφωνιών για συνεργασίες ανά τομέα κυβερνητικής ευθύνης, κατέστησαν σαφές ότι τα επιτελεία των κοινοβουλευτικών παρατάξεων έλαβαν το μήνυμα που έστειλαν μία ημέρα νωρίτερα οι πολιτικοί αρχηγοί όσον αφορά το κλίμα εντός του οποίου θα διεξαχθούν στο προσεχές μέλλον οι μεταξύ τους συζητήσεις. 

Χαρακτηριστικότερη είναι η περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά μετά την επιλογή του κ. Αλ. Τσίπρα να κάνει χρήση ακραίων εκφράσεων κατά του πρωθυπουργού, σε μια συζήτηση η οποία αφορούσε την πανδημία και τις επιπτώσεις στην κοινωνία και στην οικονομία. «Είστε ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας που έχει περάσει από τη χώρα», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθυνόμενος στον κ. Κυρ. Μητσοτάκη. «Το σκληρό ροκ μόλις άρχισε», σχολίαζαν κοινοβουλευτικές πηγές. Η συνέχεια χθες, στις συνεδριάσεις των επιτροπών, ήρθε ως επιβεβαίωση: «Πρωτοφανής ανευθυνότητα» και «ενορχηστρωμένη προπαγάνδα» ήταν εκφράσεις του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Ευ. Απόστολου κατά την κριτική του προς την κυβερνητική πολιτική.

«Ο κ. υπουργός Εργασίας είναι ένας αποτυχημένος υπουργός», σχολίασε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Μπάρκας και προέβλεψε «κοινωνική έκρηξη το φθινόπωρο και τον χειμώνα». Για «πλήρη κατεδάφιση» και «ασύλληπτη οπισθοδρόμηση» έκανε λόγο η τέως υπουργός Εφη Αχτσιόγλου. Για «διαφθορά» μίλησε η κ. Θεοπίστη Πέρκα. Για «σκανδαλώδη διαχείριση» ο κ. Ανδρ. Ξανθός.

Σε επικριτικούς της κυβερνητικής πολιτικής τόνους κινήθηκαν ομιλητές και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, με μόνο την τοποθέτηση του κ. Γ. Καμίνη από το ΚΙΝΑΛ να διαφοροποιείται διακριτικά: «Αυτό που απαιτείται είναι να βρισκόμαστε σε εγρήγορση, σε αυτοσυγκράτηση, αλλά προπάντων σε εθνική συνεννόηση», σημείωσε αναφερόμενος στη γενικότερη κατάσταση.

Τουλάχιστον εντός Βουλής και επί του παρόντος, η κυβερνώσα πλειοψηφία αποφεύγει να ανεβάσει ανάλογα τους τόνους της αντιπαράθεσης, με τους «γαλάζιους» να παραμένουν κατά κανόνα εντός της γραμμής που περιέγραψε το απόγευμα της Δευτέρας ο πρωθυπουργός: «Το πεδίο στο οποίο καλούμαστε να κινηθούμε μοιάζει με κινούμενη άμμο. Σας καλώ όλους να αντιμετωπίσουμε αυτή την εθνική πρόκληση μαζί», είχε τονίσει ο κ. Μητσοτάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή