Με το βλέμμα στη ΔΕΘ το Μαξίμου

Με το βλέμμα στη ΔΕΘ το Μαξίμου

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράλληλα με την προετοιμασία της συνάντησης Μητσοτάκη – Μακρόν στην Κορσική, που δεσπόζει στο πρωθυπουργικό πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας, στο Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζονται πυρετωδώς και για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, την ερχόμενη Παρασκευή, αμέσως μετά το τέλος της συνόδου των χωρών του Νότου στο γαλλικό νησί.

Το φετινό «φόρουμ της ΔΕΘ», χωρίς την πραγματοποίηση έκθεσης, είναι εξ ορισμού διαφορετικό, καθώς διεξάγεται υπό την απειλή της υγειονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει μια πρωτοφανή ύφεση, αλλά και εν μέσω κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας. Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του θα εστιάσει στα απαραίτητα εκείνα μέτρα ώστε να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από την κρίση. Η φετινή συγκυρία άλλωστε δεν αφήνει περιθώρια για οραματικές ομιλίες με το βλέμμα στο μέλλον, καθώς επείγει η άμεση χείρα βοηθείας σε επιχειρήσεις και εργαζομένους ώστε να βγει ο χειμώνας. Κατά πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης προσανατολίζεται σε φοροελαφρύνσεις, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και της εισφοράς αλληλεγγύης, ώστε να αντέξει η μεσαία τάξη.

Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά και τα έξτρα κίνητρα για την απασχόληση, αναμένεται να βρίσκεται μέσα στην πρωθυπουργική ατζέντα, ώστε να σχηματιστεί ένα παζλ στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που δεν θα εκτροχιάσει την οικονομία και δεν θα εκτοξεύσει την ανεργία, που αποτελεί έναν από τους μεγάλους πονοκεφάλους του Μαξίμου. 

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και στα αναδρομικά των συνταξιούχων, καθώς βάσει της τροπολογίας που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο αναμένεται να δοθεί 1,4 δισ. ευρώ σε περίπου 1.000.000 συνταξιούχους. Βασικός στόχος για τον κ. Μητσοτάκη στην παρούσα φάση είναι το 2020 «να μην ξεφύγει» και η κατάσταση στο οικονομικό πεδίο να ελεγχθεί, ώστε την επόμενη χρονιά, που η πανδημία θεωρείται βέβαιο πως θα έχει υποχωρήσει, να μπορεί η χώρα να κάνει τη μεγάλη επιστροφή. Σε αυτό το πλαίσιο εδράζεται και ο στόχος για τελική ύφεση στο τέλος της χρονιάς που δεν θα ξεπερνάει το 8%, ένας αριθμός που δεν είναι μεν μικρός, αλλά μπορεί να αντιμετωπισθεί το επόμενο έτος.

Εξοπλιστικό πακέτο

Με τη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να έχει ολοκληρωθεί από την Πέμπτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη έχοντας βάλει ακόμα ένα κομμάτι στο παζλ των εξοπλιστικών. Εκεί ο πρωθυπουργός αναμένεται να ξεδιπλώσει στους Ελληνες πολίτες όλο το κυβερνητικό πρόγραμμα για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας, το οποίο, πέραν των γαλλικών μαχητικών Ραφάλ, πιθανόν να περιλαμβάνει την αναβάθμιση 4 φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει και την πρόσληψη περί των 5.000 επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠΟΠ) αλλά και τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Το συγκεκριμένο κομμάτι το θεωρούν ιδιαιτέρως σημαντικό στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς, πλην της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, η συγκεκριμένη κίνηση έχει και έντονη αναπτυξιακή χροιά. Ενδεικτικά, αναφέρεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία οριστικής εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας από την ONEX. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή