ΣΥΡΙΖΑ: χαμένοι και κερδισμένοι του ανασχηματισμού

ΣΥΡΙΖΑ: χαμένοι και κερδισμένοι του ανασχηματισμού

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είτε ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να δώσει ένα «άρωμα» ανάδειξης νέων προσώπων είτε επιχείρησε να αντισταθμίσει τη «σύγκρουση των τάσεων» με την αλλαγή χαρτοφυλακίου στον Νίκο Παππά, η είδηση από τον χθεσινό ανασχηματισμό είναι πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μένει χωρίς χαρτοφυλάκιο. Μπορεί ως πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος να αναλαμβάνει συντονιστής του τομέα Οικονομικών Υποθέσεων, ωστόσο η κίνηση του προέδρου δείχνει πως το «ειδικό βάρος» του τέως υπουργού δεν έπαιξε ρόλο στις αποφάσεις του. Η διττή ιδιότητά του δεν υπάρχει πια, δείχνοντας πως δεν υπολογίζει ενδεχόμενες αντιδράσεις της πτέρυγας των «53+».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον κ. Τσακαλώτο φέρεται να προτάθηκε να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας. Η πρόταση να δημιουργηθεί ένας κύκλος τομέων με τέσσερις επικεφαλής και τον κ. Τσακαλώτο σε έναν από αυτούς δεν προχώρησε επίσης.
Στη θέση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ως νέα «τσαρίνα» της Οικονομίας και απολύτως κερδισμένη του ανασχηματισμού τοποθετείται η Eφη Αχτσιόγλου, στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας δίνει τα εύσημα για την πιεστική αντιπολίτευση που έχει ασκήσει εδώ και 15 μήνες στην κυβέρνηση. Με τον Αλέξη Χαρίτση, που αναλαμβάνει τον τομέα της Ανάπτυξης, θα έχουν τα «κλειδιά» του οικονομικού επιτελείου. Την ομάδα συμπληρώνει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου που θα έχει το καθήκον να παρακολουθεί το έργο του χαρτοφυλακίου της Εργασίας, δίνοντας τη θέση της στη Βουλή στον Πάνο Σκουρλέτη. 

Ο σαρωτικός ανασχηματισμός των τομεαρχών έριξε στα «μαλακά» τον Νίκο Παππά. Τον βρίσκει στο «σκιώδες υπουργείο» των Υποδομών που είναι γεγονός ότι του δίνει πολλές δυνατότητες παρέμβασης. Στα αξιοσημείωτα των αποφάσεων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μετακίνηση του Χρήστου Σπίρτζη στον τομέα Προστασίας του Πολίτη, με τον Γιάννη Ραγκούση να αναλαμβάνει χρέη τρίτου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Η τοποθέτησή του στη Βουλή μαζί με τους «παλαιούς κομματικούς» Πάνο Σκουρλέτη και Ευκλείδη Τσακαλώτο δείχνει τη διάθεση του Αλέξη Τσίπρα όχι μόνο να κρατήσει τις ισορροπίες μέσα στο κόμμα, αλλά να ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση. Θα έχουν και οι τρεις ρόλο συντονιστικό στους τομεάρχες.

Τη στιγμή που κάποιοι «προεδρικοί» χάνουν έδαφος στο κομματικό χρηματιστήριο, κάποιοι άλλοι αναβαθμίζονται σημαντικά. Ο λόγος για τον Κώστα Ζαχαριάδη που αναλαμβάνει να παρακολουθεί το έργο του υπουργείου Εσωτερικών. Στο πρόσωπο του νέου βουλευτή ο Αλέξης Τσίπρας επιβράβευσε τη μαχητικότητα που επιδεικνύουν αρκετά στελέχη τα οποία έχουν στηρίξει το κόμμα ακόμα στις πιο δύσκολες στιγμές. Στάσιμος παραμένει ο Παύλος Πολάκης, που μπορεί να μη μετακινήθηκε, όμως θα έχει «προϊστάμενο» τον «νέο» κ. Ζαχαριάδη και θα συνυπάρχει με άλλους δύο βουλευτές που εξελέγησαν πρώτη φορά στις εκλογές του 2019.

Στις πολλές καινούργιες εισόδους, με τον Αλέξη Τσίπρα να επιθυμεί να επενδύσει σε νέους βουλευτές, συγκαταλέγονται: Θεόφιλος Ξανθόπουλος (τομεάρχης Δικαιοσύνης), Γιάννης Σαρακιώτης (αναπληρωτής Eρευνας και Τεχνολογίας), Χάρης Μαμουλάκης (αναπληρωτής Ανάπτυξης), Διονύσης Καλαματιανός (αναπληρωτής Προστασίας του Πολίτη), Ειρήνη Αγαθοπούλου (αναπληρώτρια Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), Κυριακή Μάλαμα (αναπληρώτρια Μακεδονίας-Θράκης), Μίλτος Χατζηγιαννάκης (αναπληρωτής Εσωτερικών) Αναστασία Γκαρά (αναπληρώτρια Επικοινωνίας), Χρήστος Γιαννούλης (αναπληρωτής Μεταφορών), Ανδρέας Μιχαηλίδης (αναπληρωτής Ναυτιλίας) και ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης (αναπληρωτής Τουρισμού).

Σταθερές αξίες και αμετακίνητοι στα πόστα τους αποδείχθηκαν για τον Αλέξη Τσίπρα οι Γιώργος Κατρούγκαλος (Εξωτερικών), Θεόδωρος Δρίτσας (Aμυνας), Νίκος Φίλης (Παιδείας), Ανδρέας Ξανθός (Υγείας), Σωκράτης Φάμελλος (Ενέργειας), Σταύρος Αραχωβίτης (Αγροτικής Ανάπτυξης), Κατερίνα Νοτοπούλου (Τουρισμού) και Γιώργος Ψυχογιός (Μετανάστευσης).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή