Στ. Πέτσας για Μόρια: Ό,τι είχαν στο μυαλό τους όσοι έβαλαν τις φωτιές να το ξεχάσουν

Στ. Πέτσας για Μόρια: Ό,τι είχαν στο μυαλό τους όσοι έβαλαν τις φωτιές να το ξεχάσουν

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατάσταση στη Μόρια δεν μπορεί να συνεχιστεί, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, επισημαίνοντας πως τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη Λέσβο εγείρουν σοβαρά ζητήματα εθνικής ασφάλειας, ανθρωπισμού και προστασίας της δημόσιας υγείας.

Κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως η πρώτη πυρκαγιά ξεκίνησε ως αντίδραση από αιτούντες άσυλο για την επιβολή καραντίνας, λόγω των κρουσμάτων κορωνοϊού.

«Κάποιοι δεν σέβονται τη χώρα που τους φιλοξενεί» σημείωσε και πρόσθεσε ότι έβαλαν δεύτερη πυρκαγιά που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της δομής, αφήνοντας άστεγους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

«Θεώρησαν ότι αν πυρπολήσουν τη Μόρια θα φύγουν αδιακρίτως από το νησί» συνέχισε και τόνισε πως «ό,τι είχαν στο μυαλό τους όσοι έβαλαν τις φωτιές να το ξεχάσουν». «Δεν πρόκειται να φύγουν εξαιτίας της φωτιάς, παρά μόνο τα ασυνόδευτα ανήλικα που ήδη μεταφέρθηκαν» συνέχισε. Όπως υπογράμμισε, η πολιτεία κινείται στο εξής τρίπτυχο: Στέγη, σίτιση, προστασία.

Όσον αφορά την κλειστή δομή, είπε ότι αυτή θα είχε προχωρήσει και τώρα θα ήταν στα τελευταία της στάδια αν δεν είχαν υπάρξει τα γεγονότα του Φεβρουαρίου. «Καλούμε λοιπόν την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλάβει την ευθύνη της. Ώστε με συνεργασία, να αντιμετωπίσουμε την κρίση άμεσα και να δώσουμε μόνιμη διέξοδο μεσοπρόθεσμα», πρόσθεσε. Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως μερίδιο ευθύνης της κυβέρνησης για τη Μόρια έχει να κάνει με την αποφασιστικότητα, αναφορικά το γεγονός ότι δεν προχώρησαν οι κλειστές δομές τον Φεβρουάριο.

Ελληνοτουρκικά

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι χθες, κατόπιν πρωτοβουλίας της Ελλάδας, συζητήθηκαν στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο οι τουρκικές προκλήσεις.

«Επαναλήφθηκε, επίσης, η διακηρυγμένη θέση μας για την αποκλιμάκωση της έντασης. Ότι δηλαδή απαραίτητη συνθήκη για την αποκλιμάκωση είναι η απομάκρυνση του Ορούτς Ρέις και των συνοδευτικών πολεμικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα» συμπλήρωσε και υπενθύμισε: «Όπως άλλωστε δημόσια έχει υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης η θέση μας είναι ξεκάθαρη και συνοψίζεται σε έξι λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. Πάντοτε βέβαια στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας. Για τη μια και μόνη εκκρεμότητα που αφορά στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών».

Ως προς τον κατάλογο προτάσεων του ΝΑΤΟ για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει σήμερα στη Γραμματεία του ΝΑΤΟ τα σχόλιά της, συμπλήρωσε.

Διαβάστε επίσης:

Ενισχύονται οι αστυνομικές δυνάμεις στη Λέσβο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή