ΣΥΡΙΖΑ

Αλ. Τσίπρας για ελληνοτουρκικά: Ενημέρωση τώρα

al-tsipras-gia-ellinotoyrkika-enimerosi-tora-561073537

Άμεση ενημέρωση του ελληνικού λαού και των πολιτικών κομμάτων για «το έγγραφο που υπέγραψε ο Πρωθυπουργός εν κρυπτώ με την Τουρκία και τους όρους στους οποίους η Ελλάδα δεσμεύθηκε» ζητεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στο Facebook.

«Πληροφορηθήκαμε όλοι σήμερα από το άρθρο του κ. Μητσοτάκη σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, ότι ο ίδιος υπέγραψε δεσμεύσεις για τη χώρα έναντι της Τουρκίας, σε ένα έγγραφο που μένει κρυφό μέχρι και σήμερα και ουδείς γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενό του» αναφέρει συγκεκριμένα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας το άρθρο του Πρωθυπουργού στις εφημερίδες The Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung, και Le Monde.

Ο κ. Τσίπρας σημειώνει πως «δεν είναι η πρώτη φορά που ο ελληνικός λαός ενημερώνεται από τον διεθνή Τύπο για μείζονος σημασίας πρωτοβουλίες του Έλληνα Πρωθυπουργού, σε κρίσιμα εθνικά θέματα».

Όπως επισημαίνει, «από την ανακοίνωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, άλλωστε, έμαθαν, τόσο τα πολιτικά κόμματα όσο και οι πολίτες, ότι υπήρξαν οι εν λόγω συνομιλίες στο Βερολίνο με τη μεσολάβηση της Γερμανίας, ενώ από το tweet του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, κ. Στόλτενμπεργκ, μάθαμε για συναίνεση του Πρωθυπουργού σε τεχνικές συνομιλίες με την Τουρκία, την ώρα που το Oruc Reis σαρώνει μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

«Στις πιο κρίσιμες στιγμές για τη χώρα το ζήτημα πια δεν είναι ούτε η έλλειψη στρατηγικής, ούτε η έλλειψη συνεννόησης με την αντιπολίτευση. Ούτε καν οι εκ των υστέρων τραγελαφικές θεωρίες περί ‘θορύβων’, ‘ανέμων’ και ‘συνομιλιών που δεν είναι συνομιλίες’. Το ζήτημα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό» συνεχίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «διεξάγει μυστική διπλωματία και χρησιμοποιεί άλλη γλώσσα εκτός και άλλη γλώσσα εντός της χώρας, φοβούμενος πάντα μην απογοητεύσει το κόμμα του και την εκλογική του πελατεία».

Ο κ. Μητσοτάκης «δεσμεύει τη χώρα έναντι της Τουρκίας, χωρίς να ενημερώσει κανέναν, αλλά και χωρίς να ζητήσει, όπως θα όφειλε, καμία εξουσιοδότηση για να υπογράψει δεσμεύσεις, ούτε από Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ούτε από τη Βουλή των Ελλήνων, ούτε καν από το υπουργικό του συμβούλιο» συμπληρώνει ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως «έστω και τώρα» η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να ενημερώσει άμεσα τον ελληνικό λαό.