Σταϊνμάγερ: Η Τουρκία απειλεί την ασφάλεια της Ε.Ε.

Σταϊνμάγερ: Η Τουρκία απειλεί την ασφάλεια της Ε.Ε.

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η τουρκική συμπεριφορά απειλεί την ασφάλεια της Ευρώπης», είπε ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου και υπογράμμισε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της κρίσης. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να εκφράσει τη γερμανική στήριξη στην Ελλάδα μετά την καταστροφή του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας. Ασφαλώς, η συζήτηση δεν θα μπορούσε να μην επεκταθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας απειλεί την ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή και τόνισε ότι η έντονη τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Μεσόγειο συμπληρώνεται από μια επιθετική και προκλητική ρητορική.

Σε ό,τι αφορά τη Μόρια, ο Γερμανός πρόεδρος είπε ότι οι αρμόδιοι Γερμανοί υπουργοί βρίσκονται σε επικοινωνία με τους Eλληνες ομολόγους τους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πληγέντων. Περίπου την ίδια ώρα χθες το μεσημέρι, ο Εμανουέλ Μακρόν έγραψε στο Twitter ότι Γάλλοι και Γερμανοί καταρτίζουν σχέδιο για να δεχθούν οι δύο χώρες ανήλικους πρόσφυγες από τη Μόρια. Η κ. Σακελλαροπούλου περιέγραψε στον κ. Σταϊνμάγερ τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στη Μόρια. Πρόσθεσε ότι οι ελληνικές αρχές επικεντρώνουν την προσοχή τους στην ασφάλεια και στην υγεία κατοίκων και φιλοξενουμένων και επανέλαβε ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Νωρίτερα, χθες, η κ. Σακελλαροπούλου με γραπτή δήλωσή της αναφέρθηκε στην οδύνη και στην ανησυχία που προκαλεί σε όλους η καταστροφή στη Μόρια: «Οδύνη για την τραγωδία που βλέπαμε από χρόνια να εκτυλίσσεται στη δομή… ανησυχία γιατί το τέλος της δεν είναι ακόμη ορατό». Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επισκεφθεί τη Μόρια στις 20 Αυγούστου και μεταξύ άλλων είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Ολόκληρη η Ευρώπη να καταλάβει ότι πρέπει να στηρίξει και να αναλάβει ένα μέρος του βάρους».

Η επόμενη πρωτοβουλία της Προέδρου, που αναμένεται με ενδιαφέρον λόγω των συνθηκών, είναι η επίσκεψη στο Καστελλόριζο την Κυριακή, την οποία ορισμένα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έχουν χαρακτηρίσει ακόμα και «επιθετική ενέργεια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή