Κύπρος: Παράνομη η νέα τουρκική NAVTEX

Κύπρος: Παράνομη η νέα τουρκική NAVTEX

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απάντηση στην παράνομη, όπως χαρακτηρίζεται, νέα τουρκική NAVTEX, που δεσμεύει περιοχές δυτικά της Κερύνειας και μέχρι τον κόλπο της Μόρφου για ναυτικές ασκήσεις με βολές πυροβόλων από τις 12 μέχρι και τις 14 Σεπτεμβρίου, εξέδωσε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Κύπρου.

Στη NAVTEX που εκδόθηκε νωρίτερα την Παρασκευή, η τουρκική ειδοποίηση προς ναυτιλλομένους χαρακτηρίζεται ως παράνομη, ενώ τονίζεται ότι παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τουρκική NAVTEX για άσκηση με πυρά

Εξάλλου, η Τουρκία δέσμευσε με NAVTEX που εξέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής περιοχή βόρεια της Κύπρου, για άσκηση με πυρά από τις 12 έως τις 14 Σεπτεμβρίου.

Η οδηγία πάντως δεν σχετίζεται με το «Ορουτς Ρέις» και τη εν εξελίξει ένταση στις περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Πομπέο: Να φύγουν τα πολεμικά πλοία για να αρχίσει ο διάλογος

Στο μεταξύ, την επίλυση με διπλωματικό και ειρηνικό τρόπο της διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Αγκυρας ζήτησε με δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Ο κ. Πομπέο απηύθυνε έκκληση να αποχωρήσουν τα πολεμικά πλοία από την περιοχή για να λάβουν χώρα οι συνομιλίες.

Στην Κύπρο το Σάββατο ο Πομπέο 

Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναμένεται να πραγματοποιήσει ταξίδι – αστραπή στην Κύπρο το Σάββατο, όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, καθώς και τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το AFP, στο επίκεντρο των συζητήσεων πρόκειται να βρεθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και το ζήτημα των ενεργειών της Τουρκίας στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή