ΚΟΜΜΑΤΑ

Η οικονομία σε πρώτο πλάνο για τον ΣΥΡΙΖΑ

i-oikonomia-se-proto-plano-gia-ton-syriza-561075949

Σε ρυθμούς ΔΕΘ θα κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ από την εβδομάδα που ξεκινάει, αφού το επόμενο Σάββατο βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει στους παραγωγικούς φορείς στο Διεθνές Φόρουμ της Θεσσαλονίκης και την επόμενη ημέρα θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου προσαρμοσμένη στις ανάγκες της πανδημίας. 

Στην αξιωματική αντιπολίτευση ετοιμάζονται να περάσουν από το μικροσκόπιο τις σημερινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Ηταν χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου που προετοιμάζοντας το έδαφος τόνισε: «Δεν θα ήθελα να τους αγχώσω υπερβολικά ενόψει και του Σαββατοκύριακου, αλλά ίσως θα έπρεπε να αγχωθούν για το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ αποπληθωρισμού στο -2,3%, όπως αυτό προκύπτει από τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή. Και παρότι είναι γεγονός ότι αυτό είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα, στην Ελλάδα είναι σαφώς εντονότερο».

Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν πως η κυβέρνηση θα ζοριστεί πολύ το φθινόπωρο στην οικονομία, βλέποντας και τα στοιχεία της ανεργίας με τον δείκτη να έχει αυξηθεί κατά 4 μονάδες τους τελευταίους τρεις μήνες. Για αυτό, άλλωστε, και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στις αλλαγές στους τομεάρχες πριν από την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη ώστε τα «σκιώδη υπουργεία» να πιάσουν δουλειά.

Μιλώντας στον Real FM η νέα τομεάρχης Οικονομικών επεσήμανε πως «η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ακολουθεί τη γραμμή τού βλέποντας και κάνοντας». Τη χαρακτήρισε αναιμική, «σχεδόν μηδενική παρέμβαση για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και καταστροφική παρέμβαση για τους εργαζόμενους». Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε πως «οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ εξαρχής ζητούσαν ισχυρή τόνωση της πραγματικής οικονομίας από το κράτος, άμεση στήριξη κυρίως των μικρών επιχειρήσεων με μη επιστρεπτέα ενίσχυση –όχι με τη μορφή του δανεισμού– για να έχουν ένα κεφάλαιο κίνησης και κυρίως στήριξη των θέσεων εργασίας και των μισθών». Από τη Δευτέρα οι συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου στην Κουμουνδούρου θα πυκνώσουν προκειμένου να ετοιμάσουν την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Βελλίδειο με το επικαιροποιημένο εκλογικό πρόγραμμα του κόμματος.

Από τη Δευτέρα, επίσης, στον ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται για μετωπική σύγκρουση με το Μαξίμου με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων. Ο Νάσος Ηλιόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να αλλάξει στάση: «Τα σχολεία θα ανοίξουν τη Δευτέρα με περισσότερους μαθητές ανά τμήμα και σχεδόν 20.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς. Οι εκπαιδευτικοί θα βρεθούν στις αίθουσες χωρίς τεστ, ενώ οι μάσκες, ακόμη αγνοούνται». Ανεβάζοντας από τώρα τους τόνους για την επόμενη εβδομάδα από την αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορούν το Μαξίμου πως σε καταστήματα και επιχειρήσεις δεν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, ενώ επισημαίνουν και ελλείψεις στα νοσοκομεία. Ο νέος εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος σε δήλωσή του ανέφερε: «Το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων που συνδέεται με περιστατικά σε χώρους εργασίας αναδεικνύει την ολοκληρωτική απουσία μέτρων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων. Το δημόσιο σύστημα υγείας λειτουργεί με λιγότερους εργαζομένους και χωρίς τη δυνατότητα διεξαγωγής των απαραίτητων τεστ».