Με ενεργό ρόλο στη διοίκηση του ΚΥΤ η Ε.Ε.

Με ενεργό ρόλο στη διοίκηση του ΚΥΤ η Ε.Ε.

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εμπλακεί στη διοίκηση του νέου κέντρου υποδοχής που θα ανεγερθεί στη Λέσβο άφησε ανοιχτό ο Μαργαρίτης Σχοινάς, σε κοινή συνέντευξή Τύπου χθες με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, στον απόηχο της επίσκεψης του πρώτου στη Μόρια την Πέμπτη. Η Ε.Ε. «είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει και να στηρίξει» την ανέγερση του νέου κέντρου υποδοχής, είπε ο κ. Σχοινάς, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα εξετάσει το ενδεχόμενο «να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο» στη διοίκησή του. 

Το θέμα αυτό συζητήθηκε στη συνάντησή του χθες στην Αθήνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος και πως στην όποια νέα δομή γίνει στο νησί, θα πρέπει να υπάρξει ένα διαφορετικό πρότυπο λειτουργίας και διοίκησης και να συζητηθεί η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συμμετοχή, «ώστε να είναι σαφές και σε επιχειρησιακό, αλλά και σε συμβολικό επίπεδο ότι αυτή η μεγάλη προσπάθεια της πρώτης υποδοχής, της ταυτοποίησης, της διαδικασίας, της γρήγορης διαδικασίας χορήγησης ασύλου, δεν γίνεται μόνο από τα κράτη-μέλη, δεν γίνεται μόνο από την Ελλάδα, αλλά γίνεται και με πολύ πιο ενεργή ευρωπαϊκή συμμετοχή». Ο κ. Σχοινάς επισήμανε ότι στη νέα ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο θα πρέπει να αποφευχθούν τα λάθη του 2016 και ανέφερε ότι «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας έτσι ώστε να έχουμε όλες τις κυβερνήσεις της Ευρώπης δίπλα μας».

Στη συνέντευξη με τον κ. Ζεεχόφερ, ο Ελληνας επίτροπος επιβεβαίωσε εξάλλου ότι η Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει την πρότασή της για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο στις 30 Σεπτεμβρίου και την παρομοίασε με ένα σπίτι με τρεις ορόφους: «ο πρώτος όροφος συνίσταται σε μία πολύ ισχυρή εξωτερική διάσταση, με συμφωνίες με χώρες προέλευσης και μετάβασης… ο δεύτερος είναι ένα στιβαρό σύστημα διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων, με τη νέα συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή της Ε.Ε., με περισσότερο προσωπικό, σκάφη και εργαλεία… ο τρίτος είναι ένα σύστημα μόνιμης, αποτελεσματικής αλληλεγγύης στην ανάληψη ευθυνών για το άσυλο».

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι η κορυφαία προτεραιότητα αυτή τη στιγμή στη Λέσβο είναι η άμεση συλλογική κινητοποίηση για την παροχή στέγης σε όσους έμειναν άστεγοι και η προστασία της δημόσιας τάξης. Είπε επίσης ότι ζήτησε από τους ηγέτες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην περιοχή να συνδράμουν ώστε να εξασφαλιστεί η στήριξη των κατοίκων του νησιού για το νέο κέντρο. 

Από την πλευρά του, ο κ. Ζεεχόφερ είπε ότι τα 400 ασυνόδευτα ανήλικα που μεταφέρθηκαν από τη Μόρια στην ηπειρωτική Ελλάδα θα κατανεμηθούν σε τουλάχιστον 10 κράτη-μέλη, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να παίρνουν τη μερίδα του λέοντας (100-150 η καθεμία). Η Ολλανδία δεσμεύτηκε κι αυτή να φιλοξενήσει 50 ασυνόδευτα ανήλικα και 50 ακόμα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες. Η Φινλανδία θα υποδεχθεί άλλα 11 από τα ασυνόδευτα ανήλικα. Σύμφωνα με πηγές της Επιτροπής, ο αριθμός των χωρών που θα συμμετάσχουν μπορεί να ξεπεράσει τα δέκα.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι η Πολωνία –που αρνείται παγίως να φιλοξενήσει αιτούντες άσυλο ανακουφίζοντας χώρες πρώτης υποδοχής– προσέφερε στην Ελλάδα 156 μονάδες στέγασης προσφύγων. Αντίστοιχη βοήθεια (υπνόσακους, στρώματα, κουβέρτες, σεντόνια, είδη προσωπικής υγιεινής, τέσσερις ιατρικούς οικίσκους και έναν ιατρικό σταθμό) είχαν στείλει κατά τους προηγούμενους μήνες η Αυστρία, η Τσεχία, η Δανία, η Ολλανδία και η Γαλλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή