Οι εξαγγελίες της ΔΕΘ στη Βουλή

Οι εξαγγελίες της ΔΕΘ στη Βουλή

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισως είναι η πρώτη φορά που σε μια ΔΕΘ ο πρωθυπουργός εστιάζει τόσο ξεκάθαρα στον ιδιωτικό τομέα και στη μεσαία τάξη. Σε αυτούς δηλαδή που στην παρούσα συγκυρία σήκωσαν το μεγάλο βάρος της οικονομικής κρίσης που προέκυψε από την πανδημία. Το «τρίτο ημίχρονο» της φετινής, λιτής λόγω κορωνοϊού, ΔΕΘ αφήνει ακριβώς αυτό το στίγμα. Ο πρωθυπουργός θέλησε να περάσει όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα το μήνυμα πως θα σταθεί άμεσα στο πλευρό εκείνων που επλήγησαν, δημιουργώντας ένα «δίχτυ προστασίας», με το βλέμμα στο άμεσο μέλλον και όχι σε μακρόπνοα σχέδια. Το άμεσα δε, όπως φαίνεται, είναι κυριολεκτικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αναμένεται ακόμα και εντός της εβδομάδας να ενταχθούν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη ως ρυθμίσεις σε κάποιο νομοσχέδιο. Πολύ πιθανόν είναι να έρθουν προς ψήφιση η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ στα μικρά νησιά, τα αναδρομικά των συνταξιούχων αλλά και η επιδότηση των 100.000 θέσεων εργασίας.

Διαφορά με ΣΥΡΙΖΑ

Βασικός πυλώνας της πολιτικής ελαφρύνσεων για τη μεσαία τάξη που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι, όπως σημειώνει στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος, πως «η κυβέρνηση επιδοτεί την εργασία και όχι την ανεργία, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ». Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως η μείωση της επιβάρυνσης της μισθωτής εργασίας δεν είναι κάτι καινούργιο για το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ήταν ήδη στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Η μείωση άλλωστε του φορολογικού βάρους της μισθωτής εργασίας προσελκύει επενδύσεις και είναι βασικός άξονας της έκθεσης Πισσαρίδη.

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι παράλληλα με τα άλλα δύο μεγάλα προβλήματα της χώρας, τα ελληνοτουρκικά και εσχάτως το προσφυγικό, πολλά θα κριθούν στο πεδίο της οικονομίας και της διατήρησης σε πρώτη φάση των θέσεων εργασίας. Την κατεύθυνση στήριξης της μεσαίας τάξης επιβεβαίωσε και ο Στέλιος Πέτσας κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σημειώνοντας πως «η μεσαία τάξη παίρνει, επιτέλους, βαθιά ανάσα».

Την ίδια ώρα, ο κ. Πέτσας, αναφερόμενος στο θέμα των αλλαγών στη στράτευση, σημείωσε πως πρόκειται για κάτι που τίθεται εκ των πραγμάτων από δύο παράγοντες: «Ο ένας είναι η τουρκική προκλητικότητα και ο άλλος είναι η γήρανση του πληθυσμού».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε πως η κυβέρνηση είναι στη φάση συζήτησης τέτοιων θεμάτων, αλλά «όχι αποφάσεων», που θα ληφθούν κατόπιν συνεννόησης με την κοινωνία. Οσον αφορά τα εξοπλιστικά και την κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση πως το πρόγραμμα δεν αφορά άμεση ενίσχυση, όπως έχει ανάγκη η χώρα, αλλά είναι μακροπρόθεσμο, από την κυβέρνηση απαντούν πως τα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός δεν ήταν εντός του προϋπολογισμού, ούτε στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, άρα αφορούν κάλυψη έκτακτων αναγκών. Τέλος, σήμερα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στις 12.45, στις 17.00 έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι και, αμέσως μετά, στις 18.00, θα συναντηθεί με τον εκτελεστικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή