ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διεργασίες για νέα τριμερή

diergasies-gia-nea-trimeri-561078712

Ενας νέος διπλωματικός μαραθώνιος βρίσκεται σε εξέλιξη με σκοπό την εκ νέου έναρξη, το ταχύτερο δυνατόν, των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας. Η προσπάθεια αυτή έχει ως επίκεντρο το Βερολίνο, τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται μια νέα τριμερής με σκοπό τον συντονισμό των κινήσεων και οι πλέον αισιόδοξοι εκτιμούν ότι οι νέες επαφές θα μπορούσαν να αρχίσουν ακόμα και εντός δύο εβδομάδων. Κρίσιμο ρόλο διαδραμάτισε, όπως φάνηκε και από την παρουσία του Μάικ Πομπέο στην Κύπρο, η στάση της Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, η Αθήνα καλωσορίζει την αποχώρηση του «Ορούτς Ρέις» από την ευρύτερη περιοχή του Καστελλόριζου, ωστόσο αναμένει να αντιληφθεί αν πρόκειται για κίνηση ουσίας και όχι εντυπωσιασμού που θα οδηγήσει σε εκ νέου κλιμάκωση.

Από την Αγκυρα υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις προθυμίας επανέναρξης διαλόγου, αν και την ίδια στιγμή δεν λείπουν οι αναφορές περί αποχώρησης του «Ορούτς Ρέις» για «τεχνικούς λόγους». Ο Ιμπραήμ Καλίν εκπρόσωπος και εκ των στενών συνεργατών του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε χθες μέσω τουίτερ ότι «η Ελλάδα και η Ε.Ε. δεν πρέπει να αφήσουν να χαθεί η ευκαιρία που δόθηκε στη διπλωματία και πρέπει να κάνουν αμοιβαία βήματα», επισημαίνοντας πως «η Τουρκία, υπό την ισχυρή ηγεσία του προέδρου μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως ισχυρός παίκτης, θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα και τα δικαιώματά της και στο μέτωπο και στο τραπέζι». Ο κ. Καλίν συμπλήρωσε ότι «είναι εφικτή η ειρηνική επίλυση των προβλημάτων στην ανατολική Μεσόγειο. Θα συμβάλλουν θετικά οι δίκαιες, ολοκληρωμένες και λογικές προσεγγίσεις. Η Τουρκία δεν έχει βλέψεις στα εδάφη κανενός, όμως έχει την αποφασιστικότητα να μην επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματά της». Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έσπευσε χθες να μειώσει τη σημασία της αποχώρησης του «Ορούτς Ρέις», λέγοντας ότι αυτό θα επιστρέψει μετά τη συντήρησή του στο λιμάνι της Αττάλειας.

Νωρίτερα, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε επισημάνει ότι «οποιαδήποτε συζήτηση έχει να κάνει με τις διερευνητικές επαφές είναι καλοδεχούμενη. Ευρύτερο πλαίσιο άλλων θεμάτων και διεύρυνσης της ατζέντας δεν υπάρχει στο τραπέζι». Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ουσιαστικά άφησε χθες να εννοηθεί (ΣΚΑΪ), ότι προγραμματίζονταν επαφές με την Τουρκία και στα τέλη Αυγούστου, οι οποίες προφανώς ακυρώθηκαν λόγω της τουρκικής στάσης. Υπενθυμίζεται ότι η «Κ» της 21ης Αυγούστου είχε τότε αναφερθεί στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις εκείνης της περιόδου.