Ζάεφ: Θετικό κλίμα για ενίσχυση της συνεργασίας με την Ελλάδα

Ζάεφ: Θετικό κλίμα για ενίσχυση της συνεργασίας με την Ελλάδα

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη «θετική ατμόσφαιρα» που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και στις προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών οικονομικών σχέσεων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ, στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης του Economist.

«Δουλεύουμε μαζί για να βελτιώσουμε τη συνεργασία εντός των δυτικών Βαλκανίων και παρά τα εμπόδια προωθούμε τη συνεργασία μεταξύ των χωρών και δημιουργούμε μια καλή ατμόσφαιρα για το επιχειρείν, για τον τουρισμό, σ’ αυτό το κομμάτι της Ευρώπης» σημείωσε ο κ. Ζάεφ για να προσθέσει: «Αυτό που συνέβη με την Ελλάδα, είναι ευτυχές γεγονός, τόσο για τη χώρα μου όσο και για την Αλβανία, να έχουμε τους Πρωθυπουργούς της χώρας να βοηθούν εμάς στην Ευρώπη». Όπως παρατήρησε, «η Ελλάδα είναι από τα πιο παλιά μέλη του ΝΑΤΟ και είναι σημαντικό ν’ αναλαμβάνει η ηγεσία για όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υποψήφιες χώρες ή χώρες δυνάμει μέλη της».

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας εξέφρασε την αισιοδοξία του για την εξεύρεση λύσης σχετικά με το θέμα της επωνυμίας των προϊόντων, για το οποίο συζήτησε, όπως είπε, με τον Έλληνα ομόλογό του. «Θα έχουμε σύντομα μια συνάντηση ομάδας εμπειρογνωμόνων όσον αφορά την επωνυμία και από τις δυο χώρες, για να βρούμε λύση. Όσον αφορά τα βιβλία, δουλεύουμε από κοινού και υπάρχει μια ομάδα από την Ελλάδα, που θα βρει λύσεις το συντομότερο δυνατό. Αυτό είναι το πιο εύκολο και χρειάζεται να δημιουργήσουμε τέτοιες δραστηριότητες που θα μας φέρουν μαζί για να δουλέψουμε σκληρά» ανέφερε.

Υπογράμμισε στη συνέχεια πως η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος και ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής στη Βόρεια Μακεδονία. «Μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών αυξήσαμε το εμπόριό μας κατά 20%, αυτό συνέβη το 2019 και πιστεύουμε ότι μετά την κρίση της πανδημίας θα συνεχίσει αυτή η πορεία ν’ αυξάνεται» πρόσθεσε. Το γεγονός αυτό, συνέχισε, καταδεικνύει ότι οι πολίτες και οι επιχειρηματίες «ακολουθούν αυτή τη θετική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των χωρών μας».

«Σε αυτή την περίοδο λοιπόν πράγματι, έστειλα ένα μήνυμα: Ότι οι πολιτικοί μπορούν να κερδίσουν τις εκλογές μετά από δραματικές ιστορικές, δύσκολες αποφάσεις» συνέχισε ο κ. Ζάεφ, προσθέτοντας πως η παρουσία του στην Ελλάδα συνιστά ευκαιρία να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για τις επιχειρήσεις, για συμπράξεις μεταξύ των επιχειρήσεων των δύο χωρών. Εξέφρασε παράλληλα τη βούληση για τη βελτίωση της ατζέντας των επενδύσεων. «Χρειάζεται να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία και να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον, προσελκύοντας επενδύσεις από την ευρύτερη περιοχή μας… Γιατί εμείς που δεν είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημαίνει ότι έχουμε λιγότερο κόστος εργασίας. Αυτό σημαίνει διαφορετικά πράγματα και για τη φορολογία και για τους πόρους. Οπότε αυτό είναι καλό για τις εταιρείες, από άποψη κερδοφορίας και βιωσιμότητας για το μέλλον τους» σημείωσε.

«Μίλησα χθες με τον Πρωθυπουργό για να βρούμε λύση, ν’ αποφύγουμε τη διπλή φορολογία. Πρέπει να κάνουμε μια συμφωνία, να προστατεύσουμε λοιπόν τις επενδύσεις και να βρούμε κι έναν τρόπο, πώς να ολοκληρώσουμε τις διοικητικές διαδικασίες στα σύνορά μας. Οι προσδοκίες από την ελληνική πλευρά είναι υψηλές, να συνεχίσουμε σ’ αυτή την κατεύθυνση» τόνισε, συμπληρώνοντας πως «είναι σημαντικό να καταδείξουμε στον υπόλοιπο κόσμο, ιδιαίτερα για τη νοτιοδυτική Ευρώπη, ότι οποιαδήποτε συμφωνία, οποιαδήποτε φιλία ή σφίξιμο χεριών, πραγματικά φέρνει αποτελέσματα».

Επισήμανε παράλληλα την σημασία της σταθερότητας στην περιοχή λέγοντας:  «Είμαστε το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για το FIR μας, αυτό δείχνει ότι και τα δύο έθνη, και τα δύο κράτη στέλνουν ένα θετικό μήνυμα, ότι τ’ αεροπλάνα της Ελλάδος και των ΗΠΑ καλύπτουν τους ουρανούς μας και πιστεύω ότι στο μέλλον, θα υπάρχουν πολλές τέτοιες ευκαιρίες για να γιορτάζουμε επιτυχίες, συμβόλαια μεταξύ της Ελλάδος και της Βόρειας Μακεδονίας».

Αναφέρθηκε τέλος στις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στη γειτονική χώρα, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ενσωμάτωση των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. «Η χώρα μου άλλαξε πολύ. Δεν αλλάξαμε μόνο τ’ όνομά μας, αλλά αλλάξαμε προς το καλύτερο και με διαφορετικούς τρόπους. Δημοκρατία, ελευθερίες, η ποιότητα ζωής των πολιτών μας βελτιώθηκε» είπε, προσθέτοντας πως η Βόρεια Μακεδονία προσβλέπει στο να γίνει πλήρες μέλος της Ε.Ε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή