ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάιατ: Τεράστιες δυνατότητες ναυτικής παρακολούθησης από την προμήθεια ελικοπτέρων Romeo

paiat-terasties-dynatotites-naytikis-parakoloythisis-apo-tin-promitheia-elikopteron-romeo-561081070

Μήνυμα ενίσχυσης των «ήδη ισχυρών» ελληνοαμερικανικών σχέσεων έστειλε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος έδωσε το «παρών» σε συνέδριο του Economist, στην ελληνική πρωτεύουσα.

Μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός διπλωμάτης χαιρέτισε την πρόσφατη Αναθεωρημένη Συμφωνία Ελληνοαμερικανικής Συνεργασίας, η οποία αφορά τους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, διαμηνύοντας ότι μ’ αυτόν τον τρόπο «ενισχύεται ο ρόλος που μπορούν να παίξουν οι ΗΠΑ μέσω της στρατιωτικής τους παρουσίας».

Ειδική μνεία έκανε και στην προμήθεια των τεσσάρων ελικοπτέρων, τύπου «Romeo», τα οποία «θα δώσουν τεράστιες δυνατότητες ναυτικής παρακολούθησης στην Ελλάδα». Διαπίστωσε, άλλωστε, ότι πρόθεση τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, είναι η ενίσχυση των ναυτικών δυνατοτήτων της Ελλάδας με τη ναυπήγηση τορπυλακάτων και την ενδεχόμενη απόκτηση νέων φρεγατών.

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Πάιατ υπενθύμισε ότι «οι αμερικανικές ανησυχίες για την εξερευνητική δραστηριότητα της Τουρκίας σε ελληνικά και κυπριακά ύδατα, εκφράστηκαν και από τον Μάικ Πομπέο, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο». «Στόχος του ΝΑΤΟ είναι η συνεργασία όλων των εταίρων» επεσήμανε, επίσης, ενώ επανέλαβε την ανάγκη άσκησης διπλωματίας, ώστε να «δούμε όλα τα περιφερειακά ζητήματα».

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός διπλωμάτης αναφέρθηκε και στην οικονομική συνεργασία Αθήνας-Ουάσιγκτον, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα ως «έναν σημαντικό εταίρο σε επίπεδο επενδύσεων και συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας». Στο πλαίσιο αυτό, επικαλέστηκε το «πλήθος αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας που επενδύουν ήδη στην Ελλάδα, χτίζοντας υποδομές και αναπτύσσοντας δραστηριότητες».