Στο στόχαστρο Τσίπρα πανδημία και ελληνοτουρκικά

Στο στόχαστρο Τσίπρα πανδημία και ελληνοτουρκικά

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον πρωινό καφέ της Δευτέρας, με βασικό θέμα την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, ακολούθησαν μέσα στην εβδομάδα πολλές συνεδριάσεις του οικονομικού επιτελείου, καθώς και η χθεσινή επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη. Μετά τις συνομιλίες που είχε με φορείς, επαγγελματίες και εκπροσώπους εργαζομένων της πόλης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι έτοιμος να βάλει τις τελευταίες πινελιές της σαββατιάτικης ομιλίας του στο Βελλίδειο Ιδρυμα.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με φορείς της Β. Ελλάδας ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να στηριχθούν όλοι οι πολίτες που πλήττονται από τη βαθιά ύφεση: «Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε ο μεγάλος φόβος μας ότι πανδημία και lockdown θα φέρουν πρωτοφανή ύφεση», επισήμανε αναφερόμενος στα αρνητικά στοιχεία της οικονομίας που υπήρχαν πριν από την πανδημία. «Η λογική μας ήταν ότι θα πρέπει να ενισχυθούν άμεσα με κρατική ενίσχυση τόσο οι επιχειρήσεις με μη επιστρεπτέα ενίσχυση όσο και οι θέσεις εργασίας», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Κατηγόρησε για άλλη μια φορά την κυβέρνηση ότι δεν αξιοποίησε τον χρόνο προκειμένου να ενισχυθεί η δημόσια υγεία με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή, που ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται ανησυχητικά, στα δημόσια νοσοκομεία να υπηρετεί λιγότερο προσωπικό σε σχέση με πέρυσι.

Στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, περιμένοντας να δουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη του μήνα. Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει αν έχει αλλάξει η εθνική γραμμή μετά την παραμονή για ένα μήνα του τουρκικού ερευνητικού σκάφους στην ελληνική υφαλοκρηπίδα: «Εάν αυτό είναι μια στάση απλά νηφαλιότητας, να το καταλάβω. Κανείς δεν θέλει την κλιμάκωση και την πολεμική σύγκρουση. Αν όμως είναι αλλαγή εθνικής γραμμής και ανατολικά του 28ου παραλλήλου πια η Ελλάδα δεν διεκδικεί να έχει δικαιώματα υφαλοκρηπίδας, αυτό πρέπει να το πει καθαρά ο κ. Μητσοτάκης». Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε πως «η Ελλάδα πρέπει να προσέλθει στον διάλογο, στόχος μας είναι να πάμε στις διερευνητικές και να πάμε στη Χάγη αν δεν υπάρξει λύση στις διερευνητικές, όμως έχοντας το 100% των θέσεών μας βασισμένες στο διεθνές δίκαιο».

Η συμφωνία των Πρεσπών, πάντως, εξακολουθεί να προκαλεί μεγάλη ένταση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ. Μια αναφορά του Ζόραν Ζάεφ στο Euronews άναψε και πάλι τα αίματα, καθώς δήλωσε πως ο κ. Μητσοτάκης «έδωσε μάχες για εμάς». Από τον ΣΥΡΙΖΑ βρήκαν την ευκαιρία να κατηγορήσουν τον πρωθυπουργό για πολιτική απάτη, υποστηρίζοντας «πως προεκλογικά ήταν “Μακεδονομάχος”, όμως σήμερα είναι “Βορειομακεδονομάχος”». 

«Η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια και αυτό τον ρόλο θα τον ενισχύσει με κινήσεις σε κάθε κατεύθυνση, σε πολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό επίπεδο… Οσο για το brand της πολιτικής απάτης, το έχει κατοχυρώσει αμετάκλητα ο ΣΥΡΙΖΑ», ήταν η απάντηση της Ν.Δ.

Αιχμές κατά του κ. Μητσοτάκη άφησε ο κ. Τσίπρας και μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον κ. Ζάεφ. «Είμαι χαρούμενος που η χώρα μου συνεχίζει να υποστηρίζει τη χώρα σου και τη συμφωνία των Πρεσπών, παρά το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα ως αντιπολίτευση ήταν εναντίον της», είπε απευθυνόμενος στον κ. Ζάεφ, ο οποίος παρατήρησε ότι «αυτή είναι η πραγματική επιτυχία». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή