Μεταρρυθμίσεις με ταχύτητα

Μεταρρυθμίσεις με ταχύτητα

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η μεγάλη πρόκληση είναι η διαχείριση της κρίσης (σ.σ. λόγω πανδημίας) και την ίδια ώρα ότι πρέπει να είσαι σίγουρος πως εφαρμόζονται οι αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα». Με αυτή τη φράση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα των προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνησή του, συνομιλώντας με τον εκτελεστικό διευθυντή του Economist, Ντάνιελ Φράνκλιν, στο πλαίσιο της 24ης Ετήσιας Συζήτησης Στρογγύλης Τραπέζης του Economist με την ελληνική κυβέρνηση. 

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, στέλνοντας μήνυμα πως θα συνεχιστούν παρά την πανδημία με την ίδια ταχύτητα, τονίζοντας πως η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη στα δημοσιονομικά και σταθερά προσανατολισμένη στην προσέλκυση επενδύσεων. «Είμαστε μία κυβέρνηση υπεύθυνη δημοσιονομικά. Είναι δική μου ευθύνη να βεβαιωθώ ότι θα συνεχίσουμε αυτή την ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Αισιοδοξία για οικονομία»

Αναφερόμενος στο θέμα της οικονομίας ο πρωθυπουργός δήλωσε περισσότερο αισιόδοξος τώρα, τονίζοντας πως «παρά τις δυσκολίες, μπορούμε να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα». Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα κεφάλαια από την  Ευρωπαϊκή Ενωση –το Ταμείο Ανάκαμψης– που θα ενισχυθούν, όπως είπε, από τον ιδιωτικό τομέα και θα επισπεύσουν τις αλλαγές το επόμενο διάστημα. Επισήμανε ότι θα υπάρξει ειδικό σχέδιο για τον τουρισμό που θα ανακοινωθεί τους επόμενους μήνες. 

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργήθηκαν από την πανδημία, λέγοντας πως εξαιτίας αυτής της κατάστασης έγιναν αλλαγές που ήταν προγραμματισμένες, άλλα έπρεπε να εφαρμοστούν άμεσα και έφερε ως παράδειγμα τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.

Rebranding και 200 χρόνια

Ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 ως εθνικό ορόσημο. «Εχουμε ένα σαφές πρόγραμμα για την προσέλκυση επενδύσεων σε κρίσιμους τομείς», είπε, προσθέτοντας πως «η επέτειος των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση είναι μία σημαντική ευκαιρία να κοιτάξουμε πίσω, να αναλογιστούμε το παρελθόν», αλλά παράλληλα «θα είναι και μία ευκαιρία να κάνουμε εκ νέου εισαγωγή μιας φιλόδοξης και αισιόδοξης Ελλάδας», καταλήγοντας πως «σχεδιάζουμε το rebranding της χώρας». 

Ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε αυτό που είχε κάνει με διαφορετικό τρόπο και στη Θεσσαλονίκη: η φετινή χρονιά έχει στόχο να συγκρατήσει την κρίση, στοχεύοντας σε μία τελείως διαφορετική χρονιά από την άνοιξη του 2021 και στην οικονομία και στον τουρισμό. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο brain drain, τονίζοντας πως τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνησή του έχουν ως στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ώστε να αντιστραφεί το φαινόμενο. Κάλεσε, δε, όσους έφυγαν να σκεφτούν να γυρίσουν πίσω.

To μεταναστευτικό 

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό, τονίζοντας πως το θέμα δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό και πρόσθεσε πως δεν μπορεί η Ευρώπη να αποτύχει στο ίδιο θέμα για δεύτερη φορά (σ.σ. ο πρωθυπουργός εννοεί το 2016).
«Αναμένουμε κοινούς κανόνες για την παροχή ασύλου», είπε ο κ. Μητσοτάκης για να καλέσει όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης «να συμμετάσχουν στην υποδοχή μεταναστών και προσφύγων», καθώς «δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι υπάρχουν χώρες που λένε πως δεν τους αφορά το θέμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή