Σε άριστο κλίμα η επίσκεψη Ζάεφ

Σε άριστο κλίμα η επίσκεψη Ζάεφ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ελλάδα μπορεί να βασίζεται στη φίλη Βόρεια Μακεδονία», διαβεβαίωσε χθες ο Ζόραν Ζάεφ την Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο. Η επίσκεψη στην Αθήνα, η πρώτη για τον πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, επισφράγισε το συμβολικό τέλος του «ψυχρού πολέμου» μεταξύ των δύο βαλκανικών χωρών. 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού συνεχάρη τον κ. Ζάεφ για την επανεκλογή του στο αξίωμα του πρωθυπουργού και τόνισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας έχουν εισέλθει σε μια νέα εποχή, έστρεψε τη συζήτηση στις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η κ. Σακελλαροπούλου είπε χαρακτηριστικά ότι η Ε.Ε. και οι χώρες της περιοχής πρέπει να στείλουν σαφές μήνυμα ότι «η βία δεν παράγει δίκαιο», μια φράση που συμπυκνώνει μέσα σε πέντε λέξεις μια πολιτική θέση, ένα νομικό αξίωμα, καθώς και μια ηθική στάση. 

Ευθυγράμμιση με Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας εμφανίστηκε να ευθυγραμμίζεται με την ευρωπαϊκή στάση απέναντι στην Αγκυρα. Αλλωστε, η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ο σταθερός στόχος των βορείων γειτόνων, ο οποίος υποστηρίζεται πλήρως από την Ελλάδα. 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναβεβαίωσε την ελληνική υποστήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ παράλληλα τόνισε τη σημασία υλοποίησης της συμφωνίας των Πρεσπών στο σύνολό της, όσον αφορά το γράμμα και το πνεύμα της. Πρόσθεσε ότι από την πλήρη υλοποίηση της συμφωνίας ασφαλώς εξαρτάται η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων. 

Ο κ. Ζάεφ, ενισχυμένος από την επισφράγιση της πολιτικής του των τελευταίων ετών από τον λαό της χώρας του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη στην Ελλάδα και τόνισε ότι η συμφωνία των Πρεσπών αποδίδει καρπούς. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα αποτελεί στρατηγικό εταίρο για τη Βόρεια Μακεδονία, ότι οι δύο χώρες συνδέονται με δεσμούς φιλίας και εμπιστοσύνης και ότι υπάρχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια συνεργασίας. 

Γενικότερα, όπως τονίζουν ανεξάρτητες πηγές, η υποδοχή του κ. Ζάεφ στην Αθήνα έδειξε ότι η επίλυση του σκοπιανού με τη συμφωνία των Πρεσπών συγκεντρώνει πλέον την ομόθυμη υποστήριξη των Αθηνών και μπορεί να αποτελεί πρότυπο για τη διαχείριση και άλλων όψεων της εξωτερικής πολιτικής. 

Αλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποσαφήνισε στη ΔΕΘ ότι η Ελλάδα σέβεται πλήρως τη συμφωνία. Προς ενίσχυση του μηνύματος αυτού, ο πρωθυπουργός παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, ο οποίος συνδύασε την επίσκεψή του στην Αθήνα με τη συμμετοχή του στο συνέδριο του Economist. Κατά τη διάρκεια του γεύματος οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την πορεία των διμερών σχέσεων και ιδιαίτερα για την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Συζητήθηκε επίσης η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας, ενώ ο κ. Ζάεφ συμφώνησε ανεπιφύλακτα με την ανάγκη της καλής εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών.

Μιλώντας εξάλλου στο συνέδριο, ο κ. Ζάεφ ανέφερε ότι σύντομα θα υπάρξουν συναντήσεις εμπειρογνωμόνων, ώστε «να βρούμε λύσεις» για τα θέματα που αφορούν την ονομασία των προϊόντων και τα βιβλία. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία που έχει η χώρα μας για τη δική του χώρα: «Η Ελλάδα είναι τα τελευταία χρόνια ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας και ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής. Μετά τη συμφωνία των Πρεσπών αυξήσαμε το εμπόριό μας κατά 20%», σημείωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή