Ερνστ Ράιχελ: Η Μέρκελ θεωρεί προσωπική της υπόθεση να αποφευχθεί η στρατιωτική σύγκρουση

Ερνστ Ράιχελ: Η Μέρκελ θεωρεί προσωπική της υπόθεση να αποφευχθεί η στρατιωτική σύγκρουση

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Γερμανία, κατά τη διάρκεια της προεδρίας της, μπορεί στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να απευθυνθεί στην Τουρκία με την απειλή των κυρώσεων αλλά και γενικότερα στην επιδείνωση της σχέσης της με την ΕΕ», ανέφερε ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, Δρ. Ερνστ Ράιχελ, μιλώντας νωρίτερα στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο κ. Ράιχελ ενημερώνει αυτή την ώρα την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τις προτεραιότητες και τα γενικότερα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος κατά τη διάρκεια της γερμανικής Προεδρίας.

Ο Γερμανός πρέσβης άνοιξε την ενημέρωση της επιτροπής με αναφορά στις σχέσεις με την Τουρκία. «Ζούμε σε πολύ ταραχώδεις, δύσκολους καιρούς. Το θέμα της σχέσης με την Τουρκία είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη γερμανική προεδρία. Δεν είναι ένα από τα θέματα που έχουμε συμπεριλάβει στην γραπτή εξέταση και παρουσίαση της γερμανικής προεδρίας. Εν τω μεταξύ όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι η καγκελάριος και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν διεξοδικά αναλύσει το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία. Η καγκελάριος θεωρεί ότι είναι προσωπική της υπόθεση να αποφευχθεί η στρατιωτική σύγκρουση, να υπάρξει αποκλιμάκωση και να υπάρξει ειρηνική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Η καγκελάριος έχει σημειώσει, μέχρι τώρα, κάποια επιτυχία. Το ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, αποσύρθηκε από το Καστελλόριζο και, αν τα καταφέρουμε, πολύ σύντομα θα περάσουμε στο επόμενο βήμα που είναι η έναρξη των αποκαλούμενων διερευνητικών επαφών», εκτίμησε ο κ. Ράιχελ.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανέλαβε αυτόν τον δύσκολο ρόλο -διότι έχει τις καλύτερες προϋποθέσεις για να διαδραματίσει αυτόν τον ρόλο. Η Γερμανία, κατά τη διάρκεια της προεδρίας της, μπορεί στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να απευθυνθεί στην Τουρκία, με την απειλή των κυρώσεων αλλά και γενικότερα την επιδείνωση της σχέσης της με την ΕΕ. Παράλληλα, η Γερμανία εξακολουθεί να έχει μια πολύ καλή σχέση με την Τουρκία, με την έννοια ότι η Τουρκία τείνει ευήκοον ους σε εμάς, όποτε μιλάμε. Αυτό δεν ισχύει δυστυχώς για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Εμείς δεν είμαστε ουδέτεροι όσον αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία και την Ελλάδα. Εμείς στηρίζουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Ως εκ τούτου την κριτική που ασκείται στην Ελλάδα έναντι στη Γερμανία δεν την καταλαβαίνω. Σε τελική ανάλυση είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να έχει έναν διαπραγματευτή, ο οποίος τυχαίνει να έχει και την προεδρία στην ΕΕ», είπε επίσης ο Γερμανός Πρέσβης και πρόσθεσε: «Είναι σαφές ότι η Γερμανία έχει αναλάβει έναν περιοριστικό ρόλο. Δεν μπορούμε δηλαδή, με τη μέγιστη δυνατή σκληρότητα να απευθυνθούμε έναντι της Τουρκίας, γιατί αν το πράξουμε αυτό θα καταστρέψουμε τις δυνατότητές μας να διαμεσολαβήσουμε. Σε λίγες ημέρες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διεξάγει μια στρατηγική συζήτηση για την Τουρκία και εκεί θα καθορίσει τη θέση της ΕΕ, ποια κατεύθυνση θα έχουν οι σχέσεις αυτές».

Το Βερολίνο φέρνει πιο κοντά τον διάλογο

Πάντως, η χθεσινή τηλεδιάσκεψη της καγκελαρίου της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες μετά την ανάλογη συζήτησή της και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προδίδει την εντατική διπλωματική κινητικότητα στο τρίγωνο Αθήνα – Βερολίνο – Αγκυρα. Σύμφωνα με διαρροές της τουρκικής προεδρίας, ο κ. Ερντογάν δήλωσε στην κ. Μέρκελ αποφασισμένος να συνεχίσει να εφαρμόζει μια αποφασιστική πολιτική σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι ίδιες πηγές (Anadolu) ανέφεραν ότι ο κ. Ερντογάν επισήμανε πως οι διαφορές στην περιοχή είναι δυνατόν να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων, όσο υπάρχει μία εποικοδομητική προσέγγιση και μια «δίκαια και συνεπής» στάση από τα ευρωπαϊκά κράτη. Τουρκικές πηγές ανέφεραν, επίσης, ότι ο κ. Ερντογάν ζήτησε από την κ. Μέρκελ διαβεβαιώσεις ότι αυτή τη φορά δεν θα εγερθούν προσκόμματα στις διαπραγματεύσεις τις οποίες, όπως αναφέρεται, η καγκελάριος της Γερμανίας έδωσε. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Μέρκελ επέστησε την προσοχή του Τούρκου προέδρου να αποφύγει ενέργειες που η Αθήνα θα εκλάβει ότι προκαλούν εκ νέου εντάσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή