Β. Κικίλιας: Οταν τα επιδημιολογικά στοιχεία χειροτερεύουν, υπάρχει ανάγκη για άλλα μέτρα

Β. Κικίλιας: Οταν τα επιδημιολογικά στοιχεία χειροτερεύουν, υπάρχει ανάγκη για άλλα μέτρα

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Όταν τα μέτρα δεν εφαρμόζονται επαρκώς ή κάποιοι πιστεύουν ότι η ανθρώπινη ζωή είναι παιχνίδι – δεν είναι καθόλου παιχνίδι η ανθρώπινη ζωή – όταν τα επιδημιολογικά στοιχεία χειροτερεύουν, τότε υπάρχει ανάγκη για άλλα μέτρα. Και αυτή τη στιγμή τα πράγματα χειροτερεύουν στην Αττική, υπάρχει πίεση στην Αττική» δήλωσε ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA. 

Όπως τόνισε ο υπουργός, όσο επιδεινώνονται τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι δείκτες, τόσο πιο πολύ συζητείται, στην Επιτροπή Επιδημιολόγων-Λοιμωξιολόγων, η περίπτωση να χρειαστούν και άλλα μέτρα. 

Παράλληλα, έκανε λόγο για την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας τα οποία έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση, τονίζοντας «δεν είναι μόνο εξαγγέλλω τα μέτρα, είναι και πώς εφαρμόζονται και αν τηρούνται». 

«Είναι μια ομαδική προσπάθεια, μία συνολική προσπάθεια. Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι κορυφαία και όλοι πρέπει να σεβόμαστε τους συνανθρώπους μας, τις ευπαθείς ομάδες, τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, αυτούς οι οποίοι κινδυνεύουν πιο πολύ απ’ όλους» υπογράμμισε.

Σχέδιο αύξησης των κλινών ΜΕΘ-Covid στην Αττική

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στο σχέδιο αύξησης των κλινών ΜΕΘ Covid στην Αττική, όπου σήμερα υπάρχουν 75 κλίνες ΜΕΘ-Covid, 53 κατειλημμένες και 22 κενές. «Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες και ολοκληρώνονται μέσα στις επόμενες μία – δύο ημέρες, για 40 επιπλέον κλίνες που θα καλύπτουν την Αττική: 12 στο Σωτηρία, 12 στο Ασκληπιείο Βούλας, 6 στο Αττικό, 4 στα στρατιωτικά Νοσοκομεία, 6 στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας και συνεχίζουμε», είπε.

Τέσσερις παραδοχές σχετικά με τον κορωνοϊό

Όπως είπε, έχουμε τέσσερις παραδοχές, σχετικά με τον κορονοϊό, δύο αρνητικές και δύο θετικές. Οι αρνητικές είναι ότι αποδείχθηκε το καλοκαίρι πως ο ιός δεν είναι εποχικός και άρα δεν είδαμε ύφεση. Αντιθέτως, σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου είδαμε αύξηση τους θερινούς μήνες και πολλαπλά προβλήματα. 

Δεύτερον, ότι οι ασυμπτωματικοί και η υπερκινητικότητά τους, όπως και οι νέοι άνθρωποι, δυστυχώς βοήθησαν στην υπέρμετρη μετάδοση του ιού.

Οι δύο θετικές παραδοχές είναι ότι έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για να υπάρξει εμβόλιο για τον κορονοϊό. Και δεύτερον, ότι πλέον οι υγειονομικοί μας, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι επιστήμονές μας, έχουν εμπειρία και γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίζουν τον ιό.

Σε αυξημένη ετοιμότητα το ΕΣΥ για τον μεσογειακό κυκλώνα

Ο υπουργός υγείας Β. Κικίλας τόνισε ότι το ΕΣΥ βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα. «Έχω συνομιλήσει με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου και με τον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη και έχω δώσει εντολή να βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα το ΕΚΑΒ, τα Νοσοκομεία μας και τα Κέντρα Υγείας στη Δυτική Ελλάδα. Ελπίζουμε να μην υπάρχει πρόβλημα, αλλά είμαστε έτοιμοι», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

359 νέα κρούσματα, εννέα θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή