ΚΟΜΜΑΤΑ

«Φωτιές» άναψε ο Αντώνης Λιάκος στην Κουμουνδούρου

foties-anapse-o-antonis-liakos-stin-koymoyndoyroy-561082897

«Πονοκέφαλο» αλλά και μούδιασμα προκάλεσε στην Κουμουνδούρου η ανάρτηση του Αντώνη Λιάκου στο Facebook, καθώς ο ιστορικός εμφανίζεται, αν και ο ίδιος το αρνείται, να υπερασπίζεται τους πρόσφυγες που έβαλαν τη φωτιά στη Μόρια. Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, που συμμετέχει στην «Προοδευτική Συμμαχία», ανέφερε: «Αν ήμουν 16-17 χρόνων, είχα περάσει από χίλια μύρια κύματα για να φτάσω σε ευρωπαϊκή γη της επαγγελίας και βρισκόμουν στην κόλαση της Μόριας, κι εγώ φωτιά θα έβαζα. Να μην αφήσουμε ανυπεράσπιστους τους Αφγανούς νεαρούς πρόσφυγες. Να οργανώσουμε τη νομική τους υπεράσπιση. Να μην τους εγκαταλείψουμε στα χέρια του Χρυσοχοΐδη. Είναι και δημοκρατικό και ανθρωπιστικό καθήκον».

Η αντίδραση ήταν άμεση από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος απάντησε στον κ. Λιάκο πως το κάψιμο της Μόριας έχει εκθέσει 30.000 ντόπιους και 15.000 πρόσφυγες σε αυξημένο κίνδυνο κορωνοϊού, δημιουργώντας παράλληλα μεγάλο θέμα δημόσιας τάξης έως και εθνικής ασφάλειας. «Ποιος άφρων λοιπόν ισχυρίζεται πως θα έκαιγε κι αυτός τη Μόρια; Ο φανατισμός τυφλώνει, ο ανορθολογισμός τρομάζει κι η ανευθυνότητα περισσεύει με τέτοιες δηλώσεις», σημείωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Τη διαγραφή του Αντώνη Λιάκου ζήτησε η Ν.Δ.: «Αν ο κ. Τσίπρας δεν αντιδράσει, σημαίνει ότι υιοθετεί αυτές τις απόψεις, που είναι χαρακτηριστικές τού πώς αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ την οργανωμένη πολιτεία, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη».

Διευκρινιστική δήλωση

Η αναστάτωση που προκλήθηκε οδήγησε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε επικοινωνία του κόμματος με το μέλος της ΚΕΑ. Ο Αντώνης Λιάκος προχώρησε σε μια διευκρινιστική δήλωση προκειμένου να σβήσει τις «φωτιές» που άναψε η ανάρτησή του: «Δεν έγραψα “κάψτε τη Μόρια” ή “κάνατε καλά που την κάψατε”, ούτε την επικροτούσα. Θέλει να δείξει την απελπισία των ανθρώπων, και κυρίως των νέων που βρέθηκαν παγιδευμένοι σε αυτή την κόλαση. Το έγκλημα στη Μόρια είχε συντελεστεί πριν την καταστροφή της. Στην υποκρισία και στην ένοχη σιωπή σας αναζητήστε τις πολιτικές σας ευθύνες».

Στο πλευρό του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε ο Νίκος Φίλης, ο οποίος με ανακοίνωσή του ανέφερε πως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη διαστρεβλώνει τη δήλωσή του: «Λέγοντας ο Αντώνης Λιάκος ότι σε αυτή την κατάσταση κάθε 16άρης θα έκαιγε το κάτεργό του, βγάζει μια κραυγή ελευθερίας για κάθε ανθρώπινο πλάσμα που βρίσκεται σε παρόμοιες συνθήκες. Κι αυτή η κραυγή μάς αφορά όλους. Ποιος από εμάς ως 16χρονος δεν θα ένιωθε το ίδιο; Ας δώσουμε μια έντιμη απάντηση». Ο πρώην υπουργός Παιδείας συμπλήρωσε πως «δεν περιμένουμε, βέβαια, από πρόσωπα σαν τον κ. Χρυσοχοΐδη, που ειδικεύονται στην κατασκευή ενόχων και “εσωτερικών εχθρών” να κατανοήσουν το μήνυμα του Λιάκου. Τουλάχιστον, ας σιωπήσουν αντί να επιδίδονται σε συκοφαντίες εναντίον της Αριστεράς και των ανθρώπων της».