ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ετοιμότητα για κυρώσεις στην Τουρκία ζητεί ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Ετοιμότητα για κυρώσεις στην Τουρκία ζητεί ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

«Οι τουρκικές προκλήσεις δεν είναι αποδεκτές» διαμήνυσε ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμέντ Μπον από Κύπρο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας, και έκανε λόγο για απόλυτη ταύτιση απόψεων με την Λευκωσία.

«Η Ε.Ε. πρέπει να είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει όλα της τα εργαλεία για κυρώσεις κατά της Τουρκίας, λόγω της τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, αναφερθείς στις τελευταίες εξελίξεις στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, καθώς και την επικείμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τετελεσμένα γεγονότα», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός, τονίζοντας ότι υπάρχει συσπείρωση για αποκλιμάκωση, ενώ πάγια θέση της Γαλλικής Δημοκρατίας παραμένει η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, επισήμανε ότι «η ανανέωση της τουρκικής NAVTEX προ διημέρου για επέκταση των παράνομων γεωτρήσεων του YAVUZ μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, την ώρα μάλιστα που βρίσκεται σε εξέλιξη μια σειρά διεργασιών και πρωτοβουλιών με στόχο τον τερματισμό των έκνομων ενεργειών της Άγκυρας και την αποκλιμάκωση, αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας».

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι τις επόμενες μέρες, στις κρίσιμες συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες, «οι εταίροι θα δείξουν την ίδια αποφασιστικότητα με τη Γαλλία, ούτως ώστε από κοινού να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις που λάβαμε».

Αφού χαρακτήρισε την σχέση Κύπρου – Γαλλίας ως σχέση στρατηγικής σημασίας, βασισμένη σε στέρεες βάσεις, ο κ. Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε θερμά τον κ. Μοντ για την επίσκεψή του, καθώς και «για τις ειλικρινείς και παραγωγικές διαβουλεύσεις, τόσο σε ό,τι αφορά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, όσο και για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού».

Το πρόγραμμα του Γάλλου υπουργού Κλέμεντ Μπον περιλαμβάνει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον υπουργό Άμυνας Χαράλαμπο Πετρίδη, καθώς και πτήση πάνω από την κυπριακή ΑΟΖ.