Καρότο και μαστίγιο από Ερντογάν

Καρότο και μαστίγιο από Ερντογάν

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεικτά μηνύματα εξέπεμψε εκ νέου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του λίγο μετά την προσευχή της Παρασκευής έξω από τη Αγία Σοφία:  

«Η Τουρκία απέσυρε το τουρκικό πλοίο σεισμογραφικών ερευνών Oruc Reis από την ανατολική Μεσόγειο για να επιτρέψει μια διπλωματική προσέγγιση με την Ελλάδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι τουρκικές επιχειρήσεις στην περιοχή έχουν τελειώσει», ανέφερε.

«Συνομιλήσαμε με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε», είπε ακόμη ο Ερντογάν δηλώνοντας «έτοιμος» να συναντηθεί με φυσική παρουσία ή μέσω βιντεοδιάσκεψης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για να συζητήσουν τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Αλλά αμέσως μετά πρόσθεσε: «Αν είναι να συζητήσουμε ό,τι έκαναν στο Καστελόριζο, δεν υπάρχει ανάγκη. Μπορούμε να κάνουμε και εμείς ακόμη μεγαλύτερη επίδειξη δύναμης», είπε αναφερόμενος στην επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στο ακριτικό νησί.

Τις τελευταίες ημέρες τόσο το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας όσο και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχαν αποδώσει την επιστροφή του σεισμογραφικού σκάφους στο λιμάνι της Αττάλειας σε λόγους συντήρησης και όχι στο πλαίσιο αποκλιμάκωσης της έντασης. 

Χθες ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν εξέφρασε τη θέση ότι οι συνθήκες για επανέναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα είναι ευνοϊκές.

Μιλώντας σε διαδικτυακό πάνελ, υποστήριξε ότι η επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια αποτέλεσε ευκαιρία προόδου των διαπραγματεύσεων, η οποία «δεν πρέπει να σπαταληθεί».

Εξέφρασε δε, την ελπίδα ότι αυτή η ευκαιρία θα έχει θετική αντανάκλαση στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

«Θέλουμε να δούμε μια νέα σελίδα να γυρίζει στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, αλλά και στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε.», συνέχισε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

Και συμπλήρωσε: «Ευελπιστούμε και πιστεύουμε ότι το κλίμα είναι τόσο εποικοδομητικό αυτή τη στιγμή, ώστε να φθάσουμε σε μια συνεννόηση σχετικά με τα βήματα που χρειάζονται τις επόμενες λίγες εβδομάδες, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή