Η στρατηγική ΚΙΝΑΛ για το κεντρώο ακροατήριο

Η στρατηγική ΚΙΝΑΛ για το κεντρώο ακροατήριο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο «μικροσκόπιο» του Κινήματος Αλλαγής έχει τεθεί ο απολογισμός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Σεπτεμβρίου, που σηματοδότησε το εναρκτήριο λάκτισμα ενός ιδιαίτερα κρίσιμου εξαμήνου.

Το μήνυμα που έστειλε η Φώφη Γεννηματά μέσω 3ης Σεπτεμβρίου και ΔΕΘ, θα μπορούσε να συμπυκνωθεί σε λίγες λέξεις: υπό τις διαμορφούμενες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες, το ΚΙΝΑΛ εκτιμά πως έχει μια καθαρή ευκαιρία να εκμεταλλευτεί τον χώρο μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσφέροντας μια «προοδευτική διέξοδο» που δεν μπορεί να εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το κλίμα που μεταφέρεται από επιτελικά στελέχη αποτυπώνει μια, συγκρατημένη μεν, αλλά υπαρκτή αισιοδοξία. Μέλη του ηγετικού πυρήνα αναδείκνυαν την ελαφρά άνοδο σε δύο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, μιλώντας για τα πρώτα σημάδια «επιβράβευσης της υπεύθυνης αντιπολίτευσης» εν μέσω πολλαπλών κρίσεων.

Κατά πληροφορίες, χαμόγελα στην ηγεσία έφεραν και τα στοιχεία για την απήχηση, σε ψηφιακό επίπεδο, της εκδήλωσης για το ΕΣΥ και της παρουσίας στη Θεσσαλονίκη. Το μεγάλο στοίχημα, ωστόσο, παραμένει η κεφαλαιοποίηση των παραπάνω.

Στο εσωτερικό, μεταξύ όλων των εσωκομματικών τάσεων, επικρατεί στάση αναμονής. Η πανδημία μεταθέτει συνεχώς τις εξελίξεις, με τον χρονικό ορίζοντα να μετατοπίζεται πλέον ρεαλιστικά προς τις αρχές του επόμενου έτους, μαζί με το ταμείο ενόψει των εσωκομματικών εκλογών.

Εν ολίγοις, ο χρόνος φαίνεται πως κυλά υπέρ της κ. Γεννηματά, η οποία σαφώς δεν επιθυμεί να έρθει στο προσκήνιο η συζήτηση περί ηγεσίας, που μπορεί να ανοίξει κύκλο εσωστρέφειας. Η ίδια άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίστηκε ενοχλημένη σε πρόσφατη κομματική συνεδρίαση για δημοσιεύματα σχετικά με νέα υποψηφιότητά της, ενώ στενοί συνεργάτες της χαρακτηρίζουν «παντελώς άκαιρο» το εν λόγω ζήτημα. 

Σε κάθε περίπτωση, παρότι το αφήγημα περί «διπλής φθοράς» Μαξίμου και Κουμουνδούρου δεν υιοθετείται πλήρως από όλες τις πτέρυγες του κόμματος, μιας και υπάρχουν στελέχη που δεν παραβλέπουν την εκατέρωθεν διατήρηση δυνάμεων, η στρατηγική του ΚΙΝΑΛ παραμένει σαφώς οριοθετημένη από την ηγεσία.

Από τη μία, το μέτωπο κατά της κυβέρνησης θα ενταθεί, με τις επιπτώσεις της πανδημίας να προσφέρουν, άλλωστε, πρόσφορο έδαφος για ανάδειξη της «αντισυντηρητικής ατζέντας». Από την άλλη, οι «αντιπολιτευτικές αρρυθμίες» εκτιμάται ότι έχουν πλήξει σφόδρα τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά την σκεπτικιστική ανάγνωση κάποιων παρατηρητών ότι ο Αλ. Τσίπρας κέρδισε χρόνο ανασυγκρότησης με τον εσωτερικό ανασχηματισμό. Το αν η στρατηγική αυτή θα επιφέρει τη δυναμική διείσδυση στο κεντρώο ακροατήριο που βρίσκεται στο στόχαστρο, αναμένεται να κρίνει και τις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή