Νέα σύγκρουση με φόντο τις Πρέσπες

Νέα σύγκρουση με φόντο τις Πρέσπες

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στην Ολομέλεια έρχεται η ονομαστική των ονομαστικών». Αυτό τον χαρακτηρισμό έδινε κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στην «Κ» για την κύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία που πολύ σύντομα θα έρθουν στη Βουλή. Οι προθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ξεκάθαρες, αφού περιμένουν να δουν πώς θα τοποθετηθούν οι διαφορετικές τάσεις που, όπως ισχυρίζονται, υπάρχουν μέσα στη Ν.Δ. σε σχέση με τη συμφωνία των Πρεσπών, ελπίζοντας σε κάποιο ρήγμα. Ολα δείχνουν ότι μετά τη ΔΕΘ ο επόμενος σταθμός του Αλέξη Τσίπρα θα είναι το Κοινοβούλιο, αφού στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως το πανελλήνιο θα δει την «υποκρισία» της γαλάζιας παράταξης στο συγκεκριμένο θέμα.

Από το μικροσκόπιο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της ονομαστικής ψηφοφορίας που θα ζητήσουν να διεξαχθεί, θα περάσει όχι μόνο η ψήφος των βουλευτών της πλειοψηφίας, αλλά και οι τοποθετήσεις στην Ολομέλεια όσων συμφωνούν. Στη διαδικασία των κυρώσεων παίρνουν τον λόγο οι διαφωνούντες, όμως από την αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να ζητηθεί επανάληψη της συζήτησης, όπως πραγματοποιήθηκε στην κύρωση της Συμφωνίας της ΑΟΖ με την Αίγυπτο. «Θα είναι μια κουβέντα που ακόμα και οι απουσίες που θα καταγραφούν στο βήμα της Βουλής δεν θα περάσουν απαρατήρητες», τόνισε χαρακτηριστικά το ίδιο στέλεχος. Εκτιμάται ότι από τη διαδικασία δεν θα λείψει ούτε ο Αλέξης Τσίπρας, απαιτώντας κάποιες απαντήσεις από τη σημερινή κυβέρνηση. Υποστηρίζουν, μάλιστα, πως η σύγκρουση στη Βουλή θα είναι «win win», φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους «κρυφούς υποστηρικτές της συμφωνίας», καθώς και τους πολέμιούς της, όποια στάση και αν επιλέξουν να κρατήσουν στην ψηφοφορία ακόμα και αν απουσιάσουν.

Οι τρεις κυρώσεις στη Βουλή αφορούν:

• Την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε.

• Την ίδρυση Συντονιστικής Επιτροπής για την Οικονομική Συνεργασία.

• Την εναέρια Αστυνόμευση στο FIR των Σκοπίων από ελληνικά αεροσκάφη.

Η συζήτηση για το Μακεδονικό φούντωσε μετά την επίσκεψη του Ζόραν Ζάεφ στην Ελλάδα και τις συναντήσεις που είχε τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συνάντησή τους προετοίμασε το έδαφος για την κοινοβουλευτική σύγκρουση με τη γαλάζια παράταξη, δηλώνοντας: «Είμαι χαρούμενος που η χώρα μου συνεχίζει να υποστηρίζει τη χώρα σου και τη συμφωνία των Πρεσπών, παρά το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα ως αντιπολίτευση ήταν εναντίον της. Σήμερα όχι μόνο τη σέβεται, αλλά δίνει και μάχες για τη συμφωνία των Πρεσπών».

Το βασικό αντιπολιτευτικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να στηρίζεται στη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, με τον Νάσο Ηλιόπουλο να επιτίθεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη για όσα δεν είπε στο μήνυμά του. «Σήμερα δεδομένων των συνθηκών ο ελληνικός λαός ανέμενε μια αποφασιστική κυβερνητική παρέμβαση. Εναν πρωθυπουργό που θα ανακοίνωνε μέτρα: Για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για τα σχολεία, για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων. Δεν άκουσε τίποτα από όλα αυτά. Ο πρωθυπουργός περιορίστηκε σε ευχολόγια». Ο Νάσος Ηλιόπουλος συμπλήρωσε πως «κάθε μέρα που περνάει το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη παίζει στα ζάρια τη δημόσια υγεία και απειλεί να τινάξει τη χώρα στον αέρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή