Το νέο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης του Αλέξη Τσίπρα

Το νέο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης του Αλέξη Τσίπρα

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εμπιστοσύνη των πολιτών μέσω μιας πρότασης εξόδου από την κρίση επιχειρεί να κερδίσει ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στο Βελλίδειο Ιδρυμα, επιλέγοντας να δώσει έναν έντονο ιδεολογικό – προγραμματικό χαρακτήρα. Αν και το περιβάλλον για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2014 και του 2015, η Θεσσαλονίκη αποτελεί για άλλη μια φορά σημείο αναφοράς για το κόμμα και το restart που επιθυμεί να κάνει. Ρόλο σε αυτό παίζουν και οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου της Κουμουνδούρου, οι οποίες είναι εξαιρετικά δυσοίωνες για το 2021.

Δεκαπέντε μήνες στην αντιπολίτευση είναι αρκετές για τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ξαναβρεί τον προσανατολισμό του και να αφήσει πίσω του μια μακρά περίοδο εσωστρέφειας. Αυτό το σήμα δίνει ο Αλέξης Τσίπρας και, εγκαινιάζοντας έναν πιο δυναμικό γύρο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, μιλάει για την καταστροφή που έχει επιφέρει η πολιτική του Μαξίμου σε κοινωνικό, υγειονομικό και οικονομικό επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο το ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχωρά σε μια αποτίμηση της κατάστασης που παρέλαβε η Ν.Δ. τον περασμένο Ιούλιο, σημειώνοντας πως τα πρώτα σημάδια της ύφεσης είχαν φανεί πριν από την έλευση της πανδημίας. 

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, οι κρίσεις είναι παράλληλες και η κυβέρνηση βαδίζει χωρίς στρατηγική και σχέδιο, αδρανώντας για έξι μήνες σε όλα τα επίπεδα. Αυτός είναι ο λόγος που προτάσσει μια νέα κοινωνική συμφωνία που, όπως υποστήριξε, θα έχει ως βασικά της στοιχεία τη δικαιοσύνη και την ασφάλεια όλων των πολιτών που πλήττονται σφοδρότερα από την κρίση. Η στόχευση του τέως πρωθυπουργού –προκειμένου το κόμμα να ανακάμψει δημοσκοπικά και να ξεφύγει από τη ζώνη του 20%– είναι σαφής και αφορά τις κοινωνικές ομάδες που γύρισαν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις νίκες του 2015. Για την Κουμουνδούρου τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης πριν από μία εβδομάδα στη ΔΕΘ είναι απλώς «ασπιρίνες» και στόχος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι να δώσει τις δικές του απαντήσεις. Μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες και νέοι δέχονται, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, καθημερινά πλήγματα, ενώ συγχρόνως βλέπουν την κυβέρνηση να εκμεταλλεύεται την κρίση ως ευκαιρία επιβολής των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων.

Δέσμη δέκα μέτρων

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας καταθέτει μια δέσμη δέκα άμεσων μέτρων κυρίως μόνιμου χαρακτήρα για τη διάσωση της οικονομίας, τη στήριξη των πολιτών και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Κεντρική θέση στις προτάσεις του αποτελεί η δημιουργία ενός πιο σύγχρονου παραγωγικού μοντέλου, καθώς και ο νέος, καθοδηγητικός – πρωταγωνιστικός ρόλος του κράτους στην οικονομία, στην υγεία, στην παιδεία, στις υποδομές, αλλά και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα «που οφείλει –επιτέλους– να διαδραματίσει τον ρόλο του στον κύκλο της οικονομίας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. 
Περιγράφει ως κεντρικό στόχο τη δίκαιη αναδιανομή του εισοδήματος για την άμβλυνση των ανισοτήτων και όχι τη διεύρυνσή τους που φέρνουν οι επιλογές Μητσοτάκη, όπως αναφέρει. Παράλληλα αναλύει τη στήριξη των αδύναμων και της μεσαίας τάξης στις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώνουν η πανδημία, αλλά πρωτίστως οι πολιτικές της κυβέρνησης. Η μη επιστρεπτέα ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης ως μόνιμο μέτρο, το έκτακτο εισόδημα αλληλεγγύης, η επιδότηση εργασίας στο 40% του μισθού, αλλά και η μείωση προκαταβολής φόρου στο 50% είναι μερικά από τα μέτρα που στον ΣΥΡΙΖΑ κρίνουν απαραίτητα για την καταπολέμηση της ανεργίας και την αναστροφή της ύφεσης. Ο κ. Τσίπρας θεωρεί πως είναι απαραίτητο να προωθηθεί από την κυβέρνηση ένα γενναίο πακέτο προσλήψεων στην υγεία και στην παιδεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή