Ερ. Ράιχελ: Διάλογος Αθήνας-Αγκυρας το ταχύτερο δυνατό

Ερ. Ράιχελ: Διάλογος Αθήνας-Αγκυρας το ταχύτερο δυνατό

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συνομιλίες μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας πρέπει να ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατόν, δήλωσε ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα Ερνστ Ράιχελ το Σάββατο μιλώντας κατά τη δεύτερη ημέρα του Olympia Forum, που πραγματοποιείται από την εφημερίδα «Πατρίς» και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στην Αρχαία Ολυμπία.

«Ελπίζω ότι θα ξεκινήσουν σύντομα οι διερευνητικές συζητήσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία διότι η συμφωνία μπορεί να έρθει μόνο με πραγματικό διάλογο. Διαφωνίες πιθανώς να υπάρξουν, γι’ αυτό και πρέπει να αρχίσουν το ταχύτερο δυνατό οι συζητήσεις,» είπε ο Γερμανός διπλωμάτης.

Φρόντισε μάλιστα να αναφερθεί και στη στάση της Γερμανίδας Καγκελαρίου: «Από την πλευρά της, η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ προσπαθεί να αποφευχθεί η οποιαδήποτε διένεξη,» είπε ο κ. Ράιχελ.

Ο ίδιος απέφυγε να κάνει προβλέψεις για τις αποφάσεις περί κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά είπε ότι «ο στόχος της Ευρώπης είναι ξεκάθαρος και γι’ αυτό οι συζητήσεις που έχουμε κάνει είναι εκτεταμένες».

Πρόσθεσε δε με νόημα ότι «η Τουρκία αποτελεί σημαντικό εταίρο για το ΝΑΤΟ και οι συνέπειες που θα την περιμένουν σε περίπτωση αποχώρησης θα είναι πολύ σοβαρές. Αυτό είναι κάτι που θα συζητηθεί στο Συμβούλιο, πάντως είναι εξαιρετικά κρίσιμης σημασίας όσο συμβούν την προσεχή εβδομάδα,» τόνισε.

Οσον αφορά στο μεταναστευτικό πρόβλημα, ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα είπε ότι «αναμένουμε ώθηση για την πρόοδο και έχει δρομολογηθεί νέα προσπάθεια μετά την καταστροφή στην Λέσβο,» και κάλεσε και τις χώρες που δεν έχουν ακόμη δεχθεί πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μόρια να το κάνουν.

«Θέλουμε μαζί μας ακόμα και αυτούς που αρνήθηκαν, γιατί το βάρος που πέφτει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι μεγάλο. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ατμόσφαιρα κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας στο μεταναστευτικό και είναι αρνητικό να λειτουργούμε μονομερώς. Οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες, όμως θα πρέπει να συντονίσουμε τις ενέργειες για να μην μείνουν μόνες σε όλο αυτό Ελλάδα και Γερμανία,» είπε ο κ. Ράιχελ.

Πηγή: Εφ. Πατρίς

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή