Υπέρ μηχανισμού αλληλεγγύης για το μεταναστευτικό στην ΕΕ η Επίτροπος Γιόχανσον

Υπέρ μηχανισμού αλληλεγγύης για το μεταναστευτικό στην ΕΕ η Επίτροπος Γιόχανσον

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον, η οποία παρουσιάζει την Τετάρτη σχέδιο μεταρρύθμισης του δικαιώματος ασύλου, τάσσεται υπέρ ενός μηχανισμού «υποχρεωτικής αλληλεγγύης» ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε περίπτωση μεταναστευτικών πιέσεων.

«Πρέπει να είναι υποχρεωτικό, όλα τα κράτη μέλη πρέπει να βοηθούν όταν υπάρχει μία κατάσταση όπου ένα κράτος μέλος τελεί υπό πίεσιν, όταν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν ανάγκη από προστασία», δήλωσε το Σάββατο η Σουηδή Ευρωπαία Επίτροπος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

«Ομως, πρέπει επίσης να λάβουμε υπ΄όψιν το είδος της βοήθειας» για την οποία πρόκειται, τόνισε η Ίλβα Γιόχανσον, απέναντι στην επίμονη άρνηση ορισμένων χωρών να υποδεχθούν αιτούντες άσυλο και την αποτυχία του προσωρινού συστήματος των ποσοστώσεων το οποίο αποφασίσθηκε κατά την διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης του 2015.

«Δεν πρόκειται απλώς για μετεγκατάσταση (σε μία χώρα της ΕΕ), θα μπορούσε επίσης να είναι βοήθεια για την επιστροφή» των ατόμων που δεν έλαβαν άσυλο στις χώρες καταγωγής τους», συνέχισε.

Η ευρωπαία επίτροπος δεν θέλησε να μπει στις λεπτομέρειες των «νέου συμφώνου για την μετανάστευση και το άσυλο» που θα παρουσιάσει στις 23 Σεπτεμβρίου και παραδέχθηκε ότι «η εξεύρεση μίας πρότασης η οποία θα μπορεί να γίνει αποδεκτή από όλα τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί δύσκολη αποστολή».

«Υποθέτω ότι όταν θα παρουσιάσω την πρότασή μου, δεν θα γίνει δεκτή με επευφημίες», παραδέχθηκε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «όλοι θα κατανοήσουν ότι αποτελεί ένα ισορροπημένο συμβιβασμό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή