Ανατολική Μεσόγειος: Ο διπλωματικός μαραθώνιος και η επίσκεψη Πομπέο

Ανατολική Μεσόγειος: Ο διπλωματικός μαραθώνιος και η επίσκεψη Πομπέο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κορυφώνεται το πολυμερές πολιτικό και διπλωματικό «σκάκι» με φόντο τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να εκπέμπουν τα δικά τους μηνύματα, μετά από ένα ιδιαίτερα θερμό καλοκαίρι στην ευρύτερη περιοχή και με το βλέμμα στο επόμενο ορόσημο, την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στο τέλος της εβδομάδας.  

Οι ενδείξεις των τελευταίων ημέρων παραπέμπουν σε αποκλιμάκωση, ωστόσο, η «διγλωσσία» που εμφανίζει η Αγκυρα διατηρεί σε επιφυλακή την Αθήνα, παρά το γεγονός πως οι προετοιμασίες για τις διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο πλευρών φαίνεται πως βρίσκονται στην τελική ευθεία.

Μεικτά τα μηνύματα της Αγκυρας

Η Τουρκία, πάντως, εξακολουθεί να εκπέμπει αμφίσημα μηνύματα και σε ανώτατο επίπεδο, όπως καθαρά αποτυπώνεται από τις τοποθετήσεις του προέδρου Ερντογάν. Μόλις χθες, Σάββατο, ο ίδιος επανήλθε με δηλώσεις περί «χώρου στη διπλωματία» για την επίλυση των διαφορών, ωστόσο, ένα 24ωρο πριν από τις δηλώσεις του δεν έλειπε εκ νέου η απειλητική ρητορική, με αναφορές στο Καστελλόριζο.

Ενδεικτική είναι, άλλωστε και η σημερινή δήλωση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν, ο οποίος απάντησε στην παρέμβαση του Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος σε μια κίνηση με σαφή συμβολισμό, ανήρτησε το Σάββατο tweet και στην τουρκική γλώσσα, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως «η Τουρκία φαίνεται να έχει λάβει το μήνυμα» που εστάλη από τη Σύνοδο των χωρών του Νότου και τις Βρυξέλλες, καλώντας σε επανεκκίνηση του διαλόγου.

Ο εκπρόσωπος της Αγκυρας, σε μια αναφορά με σαφή κατεύθυνση προς τη Σύνοδο Κορυφής, υπογράμμισε πως «η Τουρκία δεν εκφοβίζεται με απειλές και κυρώσεις», ενώ συμπλήρωσε με νόημα πως ο Εμανουέλ Μακρόν «δεν διαβάζει σωστά τη διεθνή πολιτική».

Η επίσκεψη Πομπέο και η Γερμανία

Την ίδια ώρα, ΗΠΑ και Γερμανία έχουν κλιμακώσει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης. Η πρωτοβουλία του Ντόναλντ Τραμπ, με τις επικοινωνίες με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν πριν μερικές εβδομάδες δεν αποτέλεσε μεμονωμένο γεγονός.

Κάτι που καταδεικνύει και η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα, την οποία αποκάλυψε η «Κ».

Η άφιξη του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία συνδέεται και με τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών –γι’ αυτό θα επισκεφθεί και τη Σούδα–, έχει απόλυτη σχέση και με την επιθυμία της Ουάσιγκτον για εκτόνωση της έντασης, ενώ πιθανότατα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Υπενθυμίζεται, άλλωστε ότι πρόσφατα πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη και στην Κύπρο.

Εν ολίγοις, η Ουάσιγκτον το τελευταίο διάστημα φαίνεται να έχει αναλάβει σαφώς πιο ενεργό ρόλο για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Σταθερά στο προσκήνιο των κινήσεων βρίσκεται και το Βερολίνο (και προσωπικά η Αγκελα Μέρκελ), διατηρώντας την προεδρία της Ε.Ε. μέχρι το τέλος του χρόνου.

Χαρακτηριστικό, σε αυτή την κατεύθυνση, είναι άλλωστε ότι κορυφαίες διπλωματικές διαβουλεύσεις το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει υπό γερμανική διαμεσολάβηση, με στόχο την προετοιμασία του εδάφους για τις συνομιλίες μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή