«Καμπανάκι» από Αλ. Τσίπρα στο κόμμα

«Καμπανάκι» από Αλ. Τσίπρα στο κόμμα

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμα σκληρής αντιπολίτευσης στη Βουλή και στην κοινωνία έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη, με την οικονομία, τα υγειονομικά και τα εθνικά ζητήματα να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας. Μπορεί ο ίδιος να απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητήσει άμεσα εκλογές, ως πράξη ευθύνης για την κρίση του κορωνοϊού και των ελληνοτουρκικών που είναι σε εξέλιξη, ωστόσο χτύπησε ένα «καμπανάκι» στο κόμμα πως πρέπει να είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή. Τα δημοσκοπικά στοιχεία επιβάλλουν ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει αρκετό χρόνο προκειμένου να ανεβάσει τα ποσοστά του, όμως κανείς στην Κουμουνδούρου δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τις προθέσεις του πρωθυπουργού. Οι πιο «καχύποπτοι» εκτιμούν πως δεν έχει κανέναν λόγο να μην επιχειρήσει να «προσπεράσει» την απλή αναλογική στην καλύτερη δυνατή συγκυρία για τη γαλάζια παράταξη.

Με αυτά τα δεδομένα ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε το διήμερο στη ΔΕΘ να θέσει σε εγρήγορση το κόμμα, να πείσει με την πρότασή του για την οικονομία πως είναι έτοιμος να κυβερνήσει «χθες», να εδραιώσει το σύνθημα περί «πολιτικής απάτης της Ν.Δ.», να προχωρήσει σε μια νέα «κοινωνική συμφωνία» με τη μεσαία τάξη και να καταδείξει παράλληλα πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα ευθύνης που δεν θα αμφισβητήσει τους επιστήμονες, ακόμα και σε ένα ενδεχόμενο νέο lockdown. Η κινητοποίηση ήταν άμεση και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ξεκινάει την περιοδεία του σε όλη την Ελλάδα με πρώτους σταθμούς την Κοζάνη και τη Χαλκιδική, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε την Καρδίτσα και συνομίλησε με πληγέντες πολίτες. Παρότρυνε τον πρωθυπουργό να βρεθεί στη θεσσαλική πόλη και χαρακτήρισε ανεπαρκή τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί: «Oλα όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση και ο κ. Πέτσας από τα κλειστά γραφεία, ίσως είναι δικαιολογημένα γιατί οι άνθρωποι δεν έχουν εικόνα, αλλά είναι ασπιρίνες για να αντιμετωπίσουν μια ολική καταστροφή. Δεν υπήρξε μαγαζί που να μην επισκεφτώ, που να μη συναντήσω επιχειρηματία και να μη μου μιλήσει για ζημιές άνω των 100.000 ευρώ. Με τα 600 ευρώ και τα πέντε χιλιάρικα και τα οκτώ χιλιάρικα δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για την ανάγκη λήψης στοχευμένων μέτρων, «με συνεργεία που είναι υποχρεωμένη η περιφέρεια να στείλει σε κάθε μαγαζί, σε κάθε οικία, να δει και να εκτιμήσει επί τόπου τις καταστροφές ώστε να υπάρξει ολική αποζημίωση των ζημιών».

Στη Βουλή

Ο νέος γύρος αντιπαράθεσης με τη Ν.Δ., που θα κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή με τις κυρώσεις των τριών μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία, «ζεστάθηκε» με αφορμή τις 11 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Από την Κουμουνδούρου εξέδωσαν αναλυτική ανακοίνωση με την ακριβή κοστολόγηση των 8,53 δισ. ευρώ των προσωρινών και των 3 δισ. ευρώ των μόνιμων μέτρων, κατηγορώντας τον Στέλιο Πέτσα πως «κατέφυγε στα ψέματα». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε χαρακτηρίσει «εικονική πραγματικότητα» το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή