Δευτερόλεπτα υποσχέσεων

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρχές Σεπτεμβρίου πολλά σάιτ προέβαλαν μια είδηση με έναν σχεδόν πανομοιότυπο τίτλο: «Συντάξεις σε λίγα δευτερόλεπτα». 

Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν σαν και εκείνες τις παραπειστικές καταχωρήσεις που τις ίδιες μέρες έλεγαν «η Amazon μοιράζει εκατομμύρια σε όσους κάνουν τρεις απλές κινήσεις…».

Το περιεχόμενο όμως των ρεπορτάζ δεν ήταν διαφημιστικό. Και οι τίτλοι βασιζόντουσαν στην διαβεβαίωση ενός υπουργού ότι «με το ψηφιακό σύστημα Άτλας όλες οι νέες γενιές θα παίρνουν σύνταξη σε λίγα δευτερόλεπτα».

Ταράχτηκα ευχάριστα. 

Στην καθημερινότητα μου συναντώ συνεχώς ανθρώπους που περιμένουν να βγει η σύνταξη τους. 

Η κυρία Coco – εκ του Coco Chanel – η γυναίκα που μέχρι πρόσφατα μας επιδιόρθωνε τα ρούχα στη Σεβαστουπόλεως. 

Ο Ματθαίος ο τσαγκάρης στο Χαλάνδρι. 

Έχω και αρκετούς που με πέτυχαν το καλοκαίρι στο χωριό και με ρωτούσαν αν έχω κανένα νέο για τις συντάξεις που καθυστερούν… 

Aλλά ας πάμε στην ουσία. 

Αυτοί που περιμένουν, κάποιοι χρόνια – κάποιοι μήνες, για να «βγουν» οι συντάξεις τους ξεπερνούν τις 270.000 (208.000 ήταν στο τέλος Μαρτίου) – η ομηρία κάποιων εξ αυτών φτάνει τα πέντε χρόνια.

Η διαβεβαίωση του υπουργού κρύβει μια λεπτομέρεια, που αυτή με την σειρά της κρύβει έναν διάβολο – κατά τη γνωστή ρήση. 

Γιατί τι είπε ο υπουργός; «Οι ΝΕΕΣ γενιές θα μπορούν να παίρνουν συντάξεις σε λίγα δευτερόλεπτα». Και οι παλιές; Οι παλιές στο χάος τους.

Παρακολούθησα τις επόμενες μέρες όλη την κόντρα για το ίδιο ακριβώς θέμα. 

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, κατήγγειλε τον ΕΦΚΑ για «μη παροχή στοιχείων του δεύτερου τριμήνου για τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης». Και είναι η πρώτη φορά που η Έκθεση του Β’ Τριμήνου του 2020 του Γραφείου Προϋπολογισμού στη Βουλή δεν περιέχει στοιχεία εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και βέβαια την εκτιμώμενη δαπάνη τους. 

Από την πλευρά της η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, σε ανακοίνωσή της επεσήμανε ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη ο ακριβής καθορισμός του πλήθους των εκκρεμών αιτημάτων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2020».

Στον «καυγά» μπήκε και ο Κλάους Ρέγκλινγκ – μην δουν καυγά οι Γερμανοί, τσούπ μέσα! 

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ESM προειδοποίησε για τη «δημοσιονομική βόμβα» των συντάξεων που καθυστερούν να καταβληθούν από τον ΕΦΚΑ. 

«Εάν συνεχιστεί η τάση αυτή – λέει ο Κλάους – η δέσμευση για πλήρη εκκαθάριση των συντάξεων που τελούν σε εκκρεμότητα έως τα μέσα του 2021, ενδέχεται να μην επιτευχθεί».

Τι συμβαίνει λοιπόν και γιατί το ηλεκτρονικό κράτος, που τόσο διαφημίζεται τους τελευταίους μήνες, δεν μπορεί να στήσει στα πόδια του τον γίγαντα «Άτλα» ώστε να δίνει συντάξεις σε λίγα δευτερόλεπτα;  

Ναι, το γνωρίζω. Το πρόβλημα είναι τεράστιο, και δεν θα λυθεί τόσο εύκολα… γιατί όμως οι πολιτικοί συνεχίζουν να προκαλούν μιλώντας για λύσεις σε… δευτερόλεπτα; 

Αναζήτησα μια απάντηση στο νομοσχέδιο «σκούπα» του υπουργείου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που συζητήθηκε τις προηγούμενες ώρες στη Βουλή, αλλά διατάξεις για τον Άτλαντα δεν βρήκα. Δεν είναι της αρμοδιότητας του υπουργείου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης πληροφορήθηκα. 

Για να είμαι δίκαιος όμως βρήκα πολλές σημαντικές και αναγκαίες παρεμβάσεις σε θέματα «ηλεκτρονικής διακυβέρνησης».

Ο κ. Πιερρακάκης προσπαθεί μεταξύ άλλων να λύσει ένα πρόβλημα δεκαετιών  που ενίοτε παίρνει και εθνικές διαστάσεις. Να δώσει δηλαδή τηλεοπτικό σήμα σε χιλιάδες σπίτια, στα σύνορα, στα νησιά, αλλά και σε ηπειρωτικές περιοχές που δεν πιάνουν καθόλου ελληνικά κανάλια. 

Ναι! Διδυμότειχο, Ορεστιάδα, Σουφλί, Σαμοθράκη, Λειψοί, Αστυπάλαια, Κάσος, Ψαρά, Κάλυμνος, Φούρνοι, Αγαθονήσι, Βελβεδό, Μέτσοβο, Τζουμέρκα, Τήλος, Χάλκη, Ψαρά… σε όλα αυτά τα μέρη – και σε πολλά άλλα – υπάρχουν οικισμοί που ακόμη και σήμερα δεν πιάνουν ελληνική τηλεόραση.  

Κάποτε τις λέγαμε «οι περιοχές που πέφτει μαύρο» τώρα και μερικά χρόνια τις λέμε «λευκές περιοχές». Γιατί το «λευκό» είναι πιο αθώο και λιγότερο αγριευτικό από το «μαύρο». 

Το 2018 έγινε μια προσπάθεια να λυθεί το πρόβλημα. Όσοι δεν έπιαναν τα κανάλια μπορούσαν να πάνε στο ΚΕΠ και να αιτηθούν τον αναγκαίο εξοπλισμό και να αποκτήσουν σήμα.  

Μόνο που στο ΚΕΠ έπρεπε να πας και μια σακούλα πιστοποιητικά. Και ο οικισμός σου έπρεπε να είναι επισήμως καταγεγραμμένος από την Βουλή ως μη τροφοδοτούμενος με τηλεοπτικό σήμα. 

Με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την Βουλή, αλλάζουν δύο πράγματα: 

– Μπορείς να πας στο ΚΕΠ μόνο με τον λογαριασμό της ΔΕΗ και την ταυτότητα σου 

– Και αυξάνονται σε 960 από 520 οι οικισμοί που οι κάτοικοι τους μπορούν να κάνουν χρήση του προγράμματος επιδότησης για την απόκτηση τηλεοπτικού σήματος.

Πρόοδος!

Αρκεί – Αρκεί να μην ανοίξουν την τηλεόραση τους, αυτοί που περιμένουν τις συντάξεις τους και ακούσουν ξανά ότι μπορούν να πάρουν σύνταξη σε λίγα δευτερόλεπτα, γιατί θα την σπάσουν τη ρημάδα και μετά θα πρέπει να τους επιδοτήσουμε και για αγορά τηλεόρασης! 

Ακούστε εδώ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή