«Θετικό βήμα η επανέναρξη των διερευνητικών»

«Θετικό βήμα η επανέναρξη των διερευνητικών»

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την ακύρωση της Συνόδου Κορυφής, λόγω κρούσματος κορωνοϊού, κανονικά διεξήχθη η προπαρασκευαστική σύνοδος των κομμάτων του ΕΛΚ μέσω τηλεδιάσκεψης. 

Κατά την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «η συμφωνία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας αποτελεί θετικό βήμα επαναπροσέγγισης», εστιάζοντας ωστόσο στην ανάγκη να υπάρξει συνέχεια και συνέπεια  της αποκλιμάκωσης από την πλευρά της Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις προτάσεις που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαμόρφωση μιας νέας κοινής πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης, τονίζοντας ότι «χρειαζόμαστε μια ισορροπημένη πολιτική ασύλου», προσθέτοντας πως «είναι αναγκαίος ο επιμερισμός της ευθύνης με τρόπο δίκαιο ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες». Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτισε την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να δεχθεί οικογένειες προσφύγων από τη Μόρια, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο ΚΥΤ.

Κατά την τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους ηγέτες των κρατών και κομμάτων που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη του ΕΛΚ για τις τρέχουσες εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ειδικότερα για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και για τις απειλές της για εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Στο θέμα της Κύπρου αναφέρθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας την ανάγκη να τερματιστούν οι προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την εισαγωγική της ομιλία δήλωσε την πλήρη υποστήριξή της στην Ελλάδα και την Κύπρο, κάνοντας προσωπική αναφορά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. 

Και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ χαιρέτισε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και έκανε λόγο για εχθρική συμπεριφορά της Αγκυρας απέναντι σε δύο κράτη-μέλη. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Μάνφρεντ Βέμπερ. 

Πριν από την τηλεδιάσκεψη, νωρίτερα το απόγευμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μακρά συνομιλία με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την οποία και ενημέρωσε για όλες τις πρόσφατες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στην τηλεδιάσκεψη του ΕΛΚ μετείχε και ο βουλευτής Σερρών και γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Χατζηβασιλείου. 

Στο Μαξίμου

Το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον νέο μητροπολίτη Ιμβρου και Τενέδου, σεβασμιώτατο κ. Κύριλλο, και αντιπροσωπεία συλλόγων Ιμβρίων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η κατάσταση της ελληνικής μειονότητας στην Ιμβρο και στην Τένεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή