Ο Ευκλ. Τσακαλώτος «άδειασε» τον Αλ. Τσίπρα

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος «άδειασε» τον Αλ. Τσίπρα

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις δύο εβδομάδες «σίγησαν τα όργανα» στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τον ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με την ανάρτησή του στην ιστοσελίδα tvxs έδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως η σύγκρουση κορυφής δεν έχει λήξει και παράλληλα επιβεβαίωσε τα ρεπορτάζ που τον ήθελαν δυσαρεστημένο που έμεινε χωρίς χαρτοφυλάκιο. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος άδειασε μεγαλοπρεπώς τον Αλέξη Τσίπρα, γράφοντας πως «πρέπει να είμαστε εξαιρετικά φειδωλοί όταν αποκαλούμε τους αντιπάλους μας απατεώνες», συμπληρώνοντας: «Ολοι οι αντίπαλοί μας δεν είναι, και δεν θα μπορούσαν να είναι, απατεώνες, αυτή η τακτική υποτιμάει τον αντίπαλο…».

Η Κουμουνδούρου «βράζει» για άλλη μία φορά και ο σημερινός πρωινός καφές μόνο ανέφελος δεν θα είναι. Ο προβληματισμός για την επόμενη ημέρα δεν κρύβεται. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στήνει το νέο του αφήγημα κατηγορώντας από τη Θεσσαλονίκη τον πρωθυπουργό για «διαρκή πολιτική απάτη» και το νούμερο δύο του κόμματος σπεύδει να διαφοροποιηθεί. Είχε προηγηθεί η ίδια περίπου δήλωση από τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή στις 7 Σεπτεμβρίου που είχε χαρακτηρίσει τον κ. Μητσοτάκη «τον μεγαλύτερο πολιτικό απατεώνα που έχει περάσει στη χώρα».  Ο Ευκλ. Τσακαλώτος δεν είχε τοποθετηθεί, όμως δύο ημέρες μετά την πρώτη αναφορά του προέδρου ακολούθησε ο ανασχηματισμός. Ανθρωποι από το περιβάλλον του, με τους οποίους επικοινώνησε η «Κ», απέδωσαν την αναφορά του πρώην υπουργού στην ιδιοσυγκρασία και στα πιστεύω του, ωστόσο η χρονική σειρά των γεγονότων άλλα δείχνει. 

Στο «ημερολόγιο» που δημοσίευσε το tvxs η διαφοροποίηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου είχε γραφτεί στις 15 Σεπτεμβρίου (έξι ημέρες μετά τον ανασχηματισμό) και δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά χθες αποτυπώνοντας την πικρία του κορυφαίου στελέχους. Αν και αποτελεί συχνή «στήλη» της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, η δημοσίευση συμπίπτει και με τον αποκλεισμό του tvxs από τις ερωτήσεις της ΔΕΘ. Η διαμαρτυρία που αναρτήθηκε την Κυριακή δείχνει πως ο Στέλιος Κούλογλου (που δημιούργησε τον ιστότοπο) έχει ανοίξει και αυτός μέτωπο με την ηγετική ομάδα.

Το αποτέλεσμα ήταν γνωστό. Επιστροφή στην εσωστρέφεια με τον Παύλο Πολάκη να παίρνει το μέρος του Αλέξη Τσίπρα. Αναρτώντας στο facebook φωτογραφίες στελεχών της Ν.Δ. ανέφερε: «Ευκλείδη είδα την ανάρτησή σου. Στις φωτό μετά από αυτήν θα δεις μόνο τις τελευταίες 5-6 ημέρες μερικά τρανταχτά παραδείγματα απατεώνων».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν είναι ο μοναδικός «πονοκέφαλος» του προέδρου. Οι δηλώσεις της Θεοδώρας Τζάκρη  (Αlpha 9,89) για «απάτριδα και διεθνιστική αντιμετώπιση» των εθνικών ζητημάτων από τον πρωθυπουργό έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Με εντολή του Αλέξη Τσίπρα η Ολγα Γεροβασίλη κάλεσε τη νέα αναπληρώτρια τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ για εξηγήσεις. Η βουλευτής οδηγήθηκε σε μια ανακοίνωση που εξήγησε ότι «όσα ειπώθηκαν δεν αποτελούν παρά ειρωνικό και εμφατικό λόγο, προκειμένου να αναδειχθούν οι αντιφάσεις της εξωτερικής πολιτικής του Κυρ. Μητσοτάκη». «Δεν θα έπρεπε να κατέχει τη συγκεκριμένη θέση», τόνιζε μέλος του πρωινού καφέ στην «Κ», με το θέμα να αναμένεται να πάρει διαστάσεις, αφού πολλά στελέχη αντέδρασαν δημοσίως. Ο Νίκος Φίλης μιλώντας στο Θέμα FM δήλωσε: «Τέτοιοι χαρακτηρισμοί δεν ανήκουν σε εμάς. Ανήκαν, και δυστυχώς ανήκουν ακόμα, στο εμφυλιοπολεμικό οπλοστάσιο της Δεξιάς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή