Die Zeit: Οι τρεις λόγοι που οδήγησαν τον Ερντογάν στον διάλογο

Die Zeit: Οι τρεις λόγοι που οδήγησαν τον Ερντογάν στον διάλογο

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπάρχουν τρεις ουσιαστικοί λόγοι που τον οδήγησαν στο να συμφωνήσει σε διαλόγο, αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Die Zeit. 

Ο πρώτος λόγος, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, έχει να κάνει με το γεγονός ότι στο εσωτερικό της χώρας του, ο Ερντογάν έχει επιτύχει ό,τι μπορούσε να επιτύχει με την κλιμάκωση της κρίσης. 

Η συναισθηματικά φορτισμένη κινητοποίηση των κρατικών ΜΜΕ της Τουρκίας εναντίον των Ελλήνων, οι οποίοι – σύμφωνα με την τουρκική πλευρά – «επιθυμούσαν να αποκόψουν την Τουρκία από ζωτικής σημασίας υδρογονάνθρακες», έχει περάσει πλέον στους περισσότερους Τούρκους. 

Το ίδιο ισχύει και για το μήνυμα ότι ο Ερντογάν αγωνίζεται σκληρά για τα συμφέροντά τους. Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση, μη θέλοντας να φανεί ότι διαφωνεί σε εθνικά ζητήματα, επιτίθεται και εκείνη στην ελληνική πλευρά. 

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο Ερντογάν βλέπει το τίμημα μιας πιθανής στρατιωτικής αντιπαράθεσης. Η Γαλλία υποστήριξε την ελληνική πλευρά, στέλνοντας πολεμικά πλοία και διοργανώνοντας κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Επιπλέον, η Ιταλία και η Αίγυπτος στάθηκαν και αυτές δίπλα στην Ελλάδα. Σε περίπτωση κλιμάκωσης στην περιοχή, η Τουρκία θα ήταν απομονωμένη. 

Ο τρίτος λόγος, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, είναι ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάσσεται πλέον ανοιχτά υπέρ των κυρώσεων κατά της Άγκυρας. Εάν ο Ερντογάν συνεχίσει τις λεκτικές επιθέσεις εναντίον της Αθήνας, ίσως να εισακουστούν αυτά τα αιτήματα από τους ηγέτες της Ε.Ε.. 

Έτσι, σύμφωνα με τη “Die Zeit”, ο Ερντογάν άλλαξε γραμμή πλεύσης και άρχισε να συζητά πρόθυμα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή