ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Die Zeit: Οι τρεις λόγοι που οδήγησαν τον Ερντογάν στον διάλογο

die-zeit-oi-treis-logoi-poy-odigisan-ton-erntogan-ston-dialogo-561090877

Για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπάρχουν τρεις ουσιαστικοί λόγοι που τον οδήγησαν στο να συμφωνήσει σε διαλόγο, αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Die Zeit. 

Ο πρώτος λόγος, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, έχει να κάνει με το γεγονός ότι στο εσωτερικό της χώρας του, ο Ερντογάν έχει επιτύχει ό,τι μπορούσε να επιτύχει με την κλιμάκωση της κρίσης. 

Η συναισθηματικά φορτισμένη κινητοποίηση των κρατικών ΜΜΕ της Τουρκίας εναντίον των Ελλήνων, οι οποίοι – σύμφωνα με την τουρκική πλευρά – «επιθυμούσαν να αποκόψουν την Τουρκία από ζωτικής σημασίας υδρογονάνθρακες», έχει περάσει πλέον στους περισσότερους Τούρκους. 

Το ίδιο ισχύει και για το μήνυμα ότι ο Ερντογάν αγωνίζεται σκληρά για τα συμφέροντά τους. Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση, μη θέλοντας να φανεί ότι διαφωνεί σε εθνικά ζητήματα, επιτίθεται και εκείνη στην ελληνική πλευρά. 

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο Ερντογάν βλέπει το τίμημα μιας πιθανής στρατιωτικής αντιπαράθεσης. Η Γαλλία υποστήριξε την ελληνική πλευρά, στέλνοντας πολεμικά πλοία και διοργανώνοντας κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Επιπλέον, η Ιταλία και η Αίγυπτος στάθηκαν και αυτές δίπλα στην Ελλάδα. Σε περίπτωση κλιμάκωσης στην περιοχή, η Τουρκία θα ήταν απομονωμένη. 

Ο τρίτος λόγος, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, είναι ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάσσεται πλέον ανοιχτά υπέρ των κυρώσεων κατά της Άγκυρας. Εάν ο Ερντογάν συνεχίσει τις λεκτικές επιθέσεις εναντίον της Αθήνας, ίσως να εισακουστούν αυτά τα αιτήματα από τους ηγέτες της Ε.Ε.. 

Έτσι, σύμφωνα με τη “Die Zeit”, ο Ερντογάν άλλαξε γραμμή πλεύσης και άρχισε να συζητά πρόθυμα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.