Πέτσας: Θετικό βήμα η επανέναρξη διερευνητικών επαφών με την Τουρκία

Πέτσας: Θετικό βήμα η επανέναρξη διερευνητικών επαφών με την Τουρκία

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Όπως ήδη έχουμε πει, η συμφωνία για την επανέναρξη διερευνητικών επαφών αποτελεί ένα θετικό βήμα. Χρειάζεται βέβαια, όπως τόνισε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, συνέχεια και συνέπεια από την τουρκική πλευρά», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. 

Πρόσθεσε επίσης ότι «η συμφωνία αποδεικνύει ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης σε επιχειρησιακό και διπλωματικό επίπεδο, απέδωσε. Γιατί από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι είναι έτοιμη για διάλογο όχι όμως υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών. Διευκρίνισε ότι αντικείμενο των διερευνητικών επαφών είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Η Ελλάδα προσέρχεται στις διερευνητικές επαφές ενώ έχει ήδη υπογράψει τις διεθνώς νόμιμες συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο όπου επιβεβαιώνεται το δικαίωμα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ».

Πέτσας: Θετικό βήμα η επανέναρξη διερευνητικών επαφών με την Τουρκία-1

Μητσοτάκης

Παρά την ακύρωση της Συνόδου Κορυφής, λόγω κρούσματος κορωνοϊού, κανονικά διεξήχθη η προπαρασκευαστική σύνοδος των κομμάτων του ΕΛΚ μέσω τηλεδιάσκεψης. Κατά την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «η συμφωνία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας αποτελεί θετικό βήμα επαναπροσέγγισης», εστιάζοντας ωστόσο στην ανάγκη να υπάρξει συνέχεια και συνέπεια  της αποκλιμάκωσης από την πλευρά της Τουρκίας.

Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό/προσφυγικό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «η Ευρωπαϊκή επιτροπή παρουσίασε χθες ένα νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Αυτό αναπτύσσεται σε πέντε βασικούς άξονες: 

– Ενίσχυση φύλαξης συνόρων.

– Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου.

– Άμεση καταγραφή και ταυτοποίηση (pre-entry screening).

– Δίκαιος μηχανισμός καταμερισμού στα κράτη-μέλη με υπευθυνότητα και αλληλεγγύη.

– Αυξημένες και ταχύτερες επιστροφές».

Και εξήγησε πως «τα κείμενα που παρουσιάστηκαν χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγματεύσεων στη διάρκεια των οποίων θα υποστηρίξουμε ενεργά και αποφασιστικά τις θεμελιώδεις θέσεις μας. Για το σκοπό αυτό, έχει ήδη συγκροτηθεί διυπουργική ομάδα εργασίας με συμμετοχή των υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου, Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, καθώς και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής., η οποία θα συνεργάζεται στενά με την Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή