«Το δίλημμα είναι αυτοπροστασία ή καραντίνα»

«Το δίλημμα είναι αυτοπροστασία ή καραντίνα»

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφές μήνυμα ώστε να τηρηθούν όσο πιο πιστά τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί, αλλιώς θα οδηγηθούμε σε αυστηροποίησή τους, ακόμα και μία νέα καραντίνα, έστειλε χθες ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό μήνυμά του. Και μόνο η επιλογή να απευθύνει διάγγελμα στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο, όπου η κατάσταση ειδικά στην Αττική είναι κοντά στο κόκκινο, αποτυπώνει τη βούληση του κ. Μητσοτάκη να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου πριν οδηγηθούμε σε χειρότερες καταστάσεις. Ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά πως «το δίλημμα είναι αυτοπροστασία ή καραντίνα. Εχουμε καθήκον να επιλέξουμε την πρώτη επιλογή, έχοντας υπόψη τις συνέπειες της δεύτερης». 

Το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη κινήθηκε σε μία λεπτή ισορροπία μεταξύ, από τη μια, της ψυχραιμίας που πρέπει να υπάρχει σε κάθε δύσκολη κατάσταση και από την άλλη, της πιστής εφαρμογής των μέτρων. Εξ ου και κατά την έναρξη της τοποθέτησης ζήτησε τη συνεργασία των πολιτών, τονίζοντας πως «αυτό δεν είναι άλλοθι, ούτε αποποίηση ευθύνης», αλλά μία αναγκαία πραγματικότητα για να αποφευχθούν νέα μέτρα. Και το μήνυμα προς αυτή την κατεύθυνση  ήταν ξεκάθαρο. Αυτή τη στιγμή δεν λαμβάνονται νέα μέτρα, είπε ο πρωθυπουργός, αλλά ζήτησε τη «συνεπή εφαρμογή όσων ήδη ισχύουν». Στόχος, είπε ο κ. Μητσοτάκης, «οι μικρές ατομικές παραχωρήσεις να αποτρέψουν τη μία και μεγάλη υποχώρηση της Υγείας και της Οικονομίας».

Για αυτό τον λόγο ο πρωθυπουργός υπενθύμισε πως το lockdown που εφαρμόστηκε την περασμένη άνοιξη έφερε μεν σημαντικά υγειονομικά αποτελέσματα, αλλά είχε και σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία. «Lockdown», είπε, «σημαίνει κλειστές επιχειρήσεις και ανεργία» και «λιγότερα δημόσια έσοδα και μεγάλη ύφεση». Ζητώντας με συλλογική προσπάθεια να αποφύγουμε μία νέα καραντίνα, πρόσθεσε πως «lockdown σημαίνει κοινωνική μεροληψία, γιατί η ακίνητη οικονομία κινητοποιεί ανισότητες».
Σύγκριση με άλλες χώρες 

Την ίδια ώρα ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε και το έργο της κυβέρνησης κατά το διάστημα που ακολούθησε μετά την καραντίνα, για το οποίο δέχεται μεγάλη κριτική από την αντιπολίτευση. Κάνοντας σύγκριση με την κατάσταση που επικρατεί σε άλλα κράτη κατέδειξε πως η Ελλάδα παρά την έξαρση των κρουσμάτων εξακολουθεί να παρουσιάζει καλύτερη επιδημιολογική εικόνα από πολλές άλλες χώρες. 

Παράλληλα, απάντησε και στις κατηγορίες για την ετοιμότητα του ΕΣΥ. «Αξιοποιήσαμε το καλοκαίρι για να θωρακίσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που από 557 κλίνες ΜΕΘ πέρυσι έχει σχεδόν 1.000 τώρα. Και αποθέματα υγειονομικών υλικών με ορίζοντα μηνών», σημείωσε. Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην κατάσταση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, προαναγγέλλοντας την ενίσχυση του στόλου με 100 νέα λεωφορεία άμεσα και άλλα 400 μέχρι το τέλος του χρόνου. 

Ο πρωθυπουργός θέτοντας σαφές δίλημμα κατέληξε πως «μαζί θα πετύχουμε και πάλι, ή μαζί θα χάσουμε την ευκαιρία. Εχοντας τη θετική εμπειρία της άνοιξης, είμαι σίγουρος για το πρώτο. Ωστε μόλις μπορέσουμε να κατεβάσουμε τις μάσκες, να έχουμε όλοι στο πρόσωπό μας ξανά το χαμόγελο της κοινής εθνικής ικανοποίησης και αυτοπεποίθησης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή