ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παιχνίδια Ερντογάν με Γαλλία, εξοπλισμούς

Παιχνίδια Ερντογάν με Γαλλία, εξοπλισμούς

«Σφήνα» ανάμεσα σε Παρίσι και Αθήνα προσπαθεί να τοποθετήσει η Αγκυρα, καθώς, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg, κατά την πρόσφατη συνομιλία του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζητήθηκε η άρση των γαλλικών αντιρρήσεων για την αγορά μιας ευρωπαϊκής συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραύλων στα νοτιοανατολικά της χώρας. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ο κ. Μακρόν απάντησε στον Τούρκο ομόλογό του ότι η Αγκυρα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τους στόχους της στη Συρία, προτού επιτραπεί η ανάπτυξη συστημάτων ευρωπαϊκής κατασκευής. 

Ουσιαστικά η Γαλλία από το 2017 αρνείται να αποδεσμεύσει την προμήθεια αντιαεροπορικών πυραύλων γαλλοϊταλικής κατασκευής τύπου Eurosam SAMP/T, και ο κ. Ερντογάν ζήτησε από τον κ. Μακρόν την άρση των ίδιων επιφυλάξεων. Σημειώνεται ότι στα τέλη του 2017 είχε σταλεί στη νοτιοανατολική Τουρκία μια συστοιχία SAM, οι οποίοι, μάλιστα, είχαν τοποθετηθεί κοντά στην πυροβολαρχία ισπανικών Patriot. Πρακτικά, ο κ. Μακρόν ζητεί από τον κ. Ερντογάν να διασφαλίσει ότι η Τουρκία δεν έχει εδαφικές βλέψεις έναντι της Συρίας, κάτι που είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι μπορεί να εγγυηθεί ο Τούρκος πρόεδρος, τη στιγμή κατά την οποία η Αγκυρα συμπεριφέρεται στην κατεχόμενη ζώνη της Συρίας σαν να είναι προέκταση της τουρκικής επικράτειας.

Συναντήσεις

Παιχνίδια Ερντογάν με Γαλλία, εξοπλισμούς-1
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, την προσεχή Δευτέρα, θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα μεταβεί στη βάση της Σούδας στα Χανιά, όπου θα έχει συνάντηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη (φωτ. A.P.).

Χθες, από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έγινε γνωστή και επισήμως η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα, τμήμα της περιοδείας του στην ευρύτερη περιοχή, με στάσεις στην Κροατία, την Ιταλία και το Βατικανό. «Στην Ελλάδα, ο υπουργός Πομπέο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Δένδια για να ανανεώσουν την κοινή μας δέσμευση για την προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και για να γιορτάσουν την ισχυρότερη σχέση που έχει υπάρξει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες», αναφέρεται στο σχετικό ανακοινωθέν. 

Ο κ. Πομπέο θα βρεθεί το βράδυ της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη. Τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα μεταβεί απευθείας στη βάση της Σούδας στα Χανιά, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος και θα τον δεξιωθεί στο οικογενειακό σπίτι. Η επίσκεψη του κ. Πομπέο στην Ελλάδα, και μάλιστα με τον ισχυρό συμβολισμό σε επίπεδο άμυνας και ασφάλειας που έχει η Σούδα, και όχι στην Τουρκία, έχει προκαλέσει ενόχληση στη γείτονα. 

Χθες, σε μακροσκελές ρεπορτάζ της «Σαμπάχ» αναδεικνύεται η επίσκεψη του κ. Πομπέο στην Ελλάδα, αλλά και αυτή που έκανε προ τριών εβδομάδων στην Κύπρο, μάλιστα αμέσως μετά την άρση του εμπάργκο πώλησης μη φονικών όπλων από την Ουάσιγκτον. Στο ρεπορτάζ φιλοξενείται δήλωση του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ, ύστερα από πρόσφατη συνεδρίαση των οργάνων στην Αγκυρα. «Πιστεύουμε ότι βήματα που προκαλούν ζημιά στην ουδέτερη θέση των ΗΠΑ δεν θα ωφελήσουν την ειρήνη στην περιοχή», είπε, συγκεκριμένα ο κ. Τσελίκ.

Την ίδια στιγμή, χθες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς, προσπαθώντας να διευκρινίσει τη στάση της Ελλάδας στο ζήτημα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, επισήμανε ότι η Αθήνα υποστηρίζει σταθερά τη θέση της Λευκωσίας για την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Ε.Ε. «σχετικά με την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων έναντι προσώπων και οντοτήτων που εμπλέκονται στις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας». Σε άριστο κλίμα διεξήχθη, τέλος, χθες η συνάντηση του κ. Δένδια με τον ομόλογό του των ΗΑΕ, μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία συνεχίζεται για τέταρτη εβδομάδα η παρουσία μαχητικών της αραβικής χώρας στη βάση της Σούδας.