Σε καλό δρόμο η πολυμερής, λέει ο Σαρλ Μισέλ

Σε καλό δρόμο η πολυμερής, λέει ο Σαρλ Μισέλ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Νέο μήνυμα προς την Αγκυρα έστειλε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ εν όψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα. Στην ομιλία του (μέσω τηλεδιάσκεψης) στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο κ. Μισέλ τόνισε: «Η Ε.Ε. ανησυχεί για τις εντάσεις στην Ανατ. Μεσόγειο. Οι μονομερείς ενέργειες και οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου πρέπει να σταματήσουν απολύτως». «Μαζί με τα κράτη-μέλη μας έχουμε επιδοθεί σε εντατικές διπλωματικές προσπάθειες για την εκτόνωση της έντασης και την προώθηση του διαλόγου», σημείωσε. «Σε αυτό το πνεύμα, έχω προτείνει τη διοργάνωση μιας πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατ. Μεσόγειο, σε συνδυασμό με τον ΟΗΕ. Πολλοί παίκτες έχουν ήδη ανταποκριθεί θετικά και είναι έτοιμοι να συζητήσουν τις παραμέτρους, την ατζέντα και το χρονοδιάγραμμα».

Εν τω μεταξύ, σε διαδικτυακή συζήτηση διοργανωμένη από το German Marshall Fund of the United States χθες, η σύμβουλος του Υπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ, Νάταλι Τότσι, εξέφρασε τη διαφωνία της με την πολιτική των κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία και προέβλεψε ότι δεν θα κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Ξεχάστε τις κυρώσεις! Δεν είναι αυτός ο τρόπος να ασκηθεί επιρροή επί της Τουρκίας», τόνισε. Χαρακτήρισε δε «επικίνδυνη ψευδαίσθηση» την ιδέα που έχει δημιουργηθεί ότι «υπάρχει ένας μεγάλος αδελφός εκεί έξω –είτε είναι οι ΗΠΑ, είτε η Γαλλία, είτε η Ε.Ε.– που θα παρέμβει και θα υπερασπιστεί τα ελληνικά και τα κυπριακά συμφέροντα». Η ψευδαίσθηση αυτή, ισχυρίστηκε, αποτρέπει την Ελλάδα και την Κύπρο από το να εμπλακούν σε διάλογο ουσίας με την Τουρκία. Αυτό που χρειάζεται, είπε η σύμβουλος του κ. Μπορέλ, είναι «ένα πραγματικό reset των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας», μέσω του εκσυγχρονισμού της Τελωνειακής Ενωσης – τον οποίο «αρνείται η Ε.Ε.».
Τέλος, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτήρισε χθες «ιδιαίτερα ανησυχητική» τη σύλληψη 82 ατόμων στην Τουρκία, «μεταξύ των οποίων και ένας δήμαρχος της αντιπολίτευσης», για διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα πριν από έξι χρόνια.

«Επαναλαμβάνουμε το απερίφραστο κάλεσμά μας για την αποφυλάκιση πολιτικών, δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Τουρκία, σημείωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή