«Μία ευκαιρία στη διπλωματία»

«Μία ευκαιρία στη διπλωματία»

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ας συναντηθούμε λοιπόν, ας μιλήσουμε και ας αναζητήσουμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Ας δώσουμε μία ευκαιρία στη διπλωματία. Εάν, τελικά, εξακολουθούμε να μην μπορούμε να συμφωνήσουμε, τότε θα πρέπει να εμπιστευθούμε τη σοφία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην 75η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με θέμα: «Το μέλλον που θέλουμε, τα Ηνωμένα Eθνη που χρειαζόμαστε», αναφερόμενος στις διαφορές με την Τουρκία. 

Ο πρωθυπουργός, αναλύοντας εκτενώς τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε πως η έναρξη διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών, η οποία ανακοινώθηκε, αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, προσθέτοντας πως «εάν ο πρόεδρος Ερντογάν πιστεύει πραγματικά ότι τα Ηνωμένα Εθνη αποτελούν φάρο ελπίδας και προπύργιο παγκόσμιας συνεργασίας, τότε θα τον παρότρυνα να ενεργήσει σύμφωνα με τις αξίες τους». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της αναφοράς του στα ελληνοτουρκικά θύμισε πως πέρυσι στην 74η Σύνοδο είχε επισημάνει την πρόθεσή του να τείνει χείρα φιλίας και συνεργασίας στον πρόεδρο της Τουρκίας. «Μίλησα ακόμη και για την προθυμία μου να ενεργήσει η Ελλάδα ως γέφυρα που θα βοηθήσει την Τουρκία να προσεγγίσει την Ευρώπη». Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως δυστυχώς παρά την πρόθεσή του, «η Τουρκία απάντησε με κλιμάκωση, προκλήσεις, παραπληροφόρηση και επιθετικότητα». 

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως χωρίς αμφιβολία «οι ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν το Διεθνές Δίκαιο και απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε.». Παρά τα όσα έχουν συμβεί, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε αισιόδοξος πως η συνεργασία μεταξύ των δύο γειτόνων είναι εφικτή, φέρνοντας ως παράδειγμα τη συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΑΕ.

Αναφερόμενος στο έτερο μεγάλο πρόβλημα, τον κορωνοϊό, ο κ. Μητσοτάκης έκανε μία αναδρομή στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η Ελλάδα την πρώτη φάση της πανδημίας. «Η Ελλάδα», είπε, «και ο ελληνικός λαός στην πρόκληση της πανδημίας δείχνει πως υπάρχει τρόπος να ξεπεραστεί αυτή η αβεβαιότητα», θυμίζοντας πως τα χρόνια λιτότητας είχαν αφήσει την Ελλάδα ευάλωτη σε μια πανδημία. «Ο κορωνοϊός απείλησε να εξαντλήσει τις δυνατότητες του συστήματος υγείας της χώρας μας. Και όμως, αποδείξαμε ότι η ευελιξία, η προσαρμοστικότητα και η νέα τεχνολογία μπορούν να ενδυναμώσουν τους ανθρώπους και να επιτύχουν αποτελέσματα που κάποτε φαίνονταν αδύνατα». 

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον τρόπο που διαχειρίστηκε η χώρα την πρώτη φάση της πανδημίας, και την κατέταξε εντός των καλύτερων χωρών παγκοσμίως. «Δώσαμε προτεραιότητα στη γνώση, στους ειδικούς, αξιοποιώντας γεγονότα και δεδομένα αντί να βασιζόμαστε στην ιδεολογία» ανέφερε, ενώ έκανε ειδική μνεία στην εκμετάλλευση της καινοτομίας και της τεχνολογίας. 
Οσον αφορά το δεύτερο κύμα που ήδη υπάρχει παγκοσμίως, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως για την τελική επιτυχία έναντι της COVID-19 απαιτείται «επιμονή, ευέλικτες πολιτικές που προστατεύουν τους πιο ευάλωτους και συνεχής εμπιστοσύνη στους ειδικούς και ατομική ευθύνη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή