Η συγκλονιστική ομιλία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη Βουλή (βίντεο)

Η συγκλονιστική ομιλία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη Βουλή (βίντεο)

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για όσους διατηρούν ή μπορούν να ανακαλέσουν παραστάσεις από την μακρά θητεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στα κοινοβουλευτικά έδρανα, η 26η Σεπτεμβρίου του 1989, συνιστά ημέρα που δύσκολα μπορεί να σβηστεί από τη μνήμη.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αναγκάζεται να τοποθετηθεί, μέσα στη Βουλή, επί της δολοφονίας Μπακογιάννη που έχει συμβεί μόλις λίγες ώρες πριν στο Κολωνάκι, συνταράσσοντας το πανελλήνιο.

Από τους πλέον ψύχραιμους κοινοβουλευτικούς άνδρες του δευτέρου μισού του 20ου αιώνα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εκφωνεί μία ιστορική ομιλία, σε ένα δύσκολο πολιτικό περιβάλλον.

Βρισκόμαστε άλλωστε στο πολιτικά τοξικό 1989 όπου τα πάθη και εντός Βουλής είναι οξυμμένα ενώ μια ολόκληρη παραφιλολογία για τους τρομοκράτες της «17Ν» δηλητηριάζει περαιτέρω το κλίμα.

Στην ομιλία του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θα αναφέρει:

«Είναι μία πολιτική δολοφονία που προστίθεται σε μια μακρά αλυσίδα δολοφονιών που προηγήθηκαν. Αποτελεί σκληρό πλήγμα για τη Νέα Δημοκρατία. Κι αποτελεί δεινή δοκιμασία για μένα και την οικογένειά μου. Πρέπει όμως αυτή την ώρα της μεγάλης δοκιμασίας να σταθούμε όλοι μας όρθιοι. Να προστατέψουμε τη Δημοκρατία και τους Θεσμούς της. Σε ό,τι με αφορά, εγώ μια ευχή έχω να εκφράσω. Να είναι το αίμα του Παύλου Μπακογιάννη το τελευταίο αίμα που χύνεται άδικα σε αυτό τον τόπο».

Τελειώνοντας τις λέξεις του και ενώ σύσσωμος η Βουλή χειροκροτεί, η φωνή του λυγίζει. Λίγο αργότερα ο Ανδρέας Παπανδρέου προσέρχεται στο έδρανό του (πρωθυπουργός είναι ο Τζανής Τζανετάκης) για να τον συλλυπηθεί.

Γ.Δ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή