Χάικο Μάας στην «Κ»: Δύσκολος ο δρόμος, στηρίζουμε τον διάλογο

Χάικο Μάας στην «Κ»: Δύσκολος ο δρόμος, στηρίζουμε τον διάλογο

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ιδιαιτέρως καλή, ιδιαιτέρως σημαντική είδηση» χαρακτηρίζει την ανακοίνωση της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Aγκυρας ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. Σε αποκλειστική δήλωσή του στην «Κ», παραδέχεται ότι «το μονοπάτι που έχουμε μπροστά μας παραμένει δύσκολο», αλλά δηλώνει «πεπεισμένος» ότι «τα επίμαχα ζητήματα μεταξύ δύο γειτόνων και δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσω του διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου. Αν παρουσιάζεται μια ευκαιρία για να γίνει αυτό στην παρούσα συγκυρία, πρέπει να την αδράξουμε». Η Γερμανία, καταλήγει ο κ. Μάας, «είναι έτοιμη να καταβάλει κάθε προσπάθεια προς υποστήριξη αυτής της διαδικασίας του διαλόγου».

Ο κ. Μάας είχε ταξιδέψει στις 25 Αυγούστου σε Αθήνα και Αγκυρα, σε μια πρώτη απόπειρα αναβίωσης της γερμανικής διαμεσολάβησης μεταξύ των δύο πλευρών. Την περασμένη Τρίτη, η τηλεδιάσκεψη μεταξύ Μέρκελ, Ερντογάν και Μισέλ θεωρείται ότι έδωσε την ώθηση για να ανακοινωθούν οι διερευνητικές. Την εξέλιξη χαιρέτισε και ο Γερμανός κυβ. εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, χαρακτηρίζοντάς την «σημαντικό βήμα για τις διμερείς σχέσεις». 

​​​​​​Παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Αγκυρας εις βάρος της Κύπρου, το Βερολίνο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα επιμείνει σε μια ήπια γραμμή απέναντι στην Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής.

Οπως σημειώνεται, η καγκελάριος δεν θα ήθελε να διακινδυνεύσει την κατάρρευση των συνομιλιών και μια νέα διολίσθηση σε περίοδο έντασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή