Ο Τσακαλώτος πήρε τ’ όπλο του

Ο Τσακαλώτος πήρε τ’ όπλο του

4' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι γνωρίζουν καλά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο περίμεναν την ώρα που θα «έπαιρνε το όπλο» του και θα έδειχνε πως η μερική «αποστρατεία», στην οποία τον έβαλε ο Αλέξης Τσίπρας, δεν θα ήταν ανέφελη. Ο «Βρετανός» τέως υπουργός Οικονομικών γνωρίζει από timing και χτύπησε την ώρα που έπρεπε. Δεν θα το έκανε ποτέ πριν από την παρουσία του συντρόφου του, προέδρου, στη ΔΕΘ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στον πρωινό καφέ της Πέμπτης 17 Σεπτεμβρίου (δύο ημέρες πριν από την επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη) συμμετείχε κανονικά στη συνεδρίαση, κάνοντας μάλιστα και συγκεκριμένες παρατηρήσεις για την ομιλία στο Βελλίδειο, τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε υπόψη του. Oλα έδειχναν πως ήταν ήρεμα, όχι όμως για πολύ…
Κομματικές πηγές αποκάλυπταν στην «Κ» πως στην πρώτη μίνι σύσκεψη που έκαναν στελέχη των «53+» μετά τον ανασχηματισμό της 9ης Σεπτεμβρίου εξέφρασε την πικρία του για το «χουνέρι» που του επιφύλασσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Φέρεται να είπε στους συντρόφους του πως ήθελε να κρατήσει το χαρτοφυλάκιό του, το οποίο υπερασπίστηκε από το 2015, σε πολύ δύσκολους καιρούς. Τελικά συμφώνησε να αποχωρήσει, χωρίς ωστόσο να είναι καθόλου ευχαριστημένος. Ο τέως υπουργός Οικονομικών, εκεί που συνομιλούσε «στα ίσα» με τον νέο «τσάρο» Χρήστο Σταϊκούρα, έπρεπε να αποδεχθεί ότι οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της Ν.Δ. θα είναι πλέον οι βασικοί αντίπαλοί του στη Βουλή σε αρκετές ανιαρές διαδικασίες. Αριστερός, αστικής καταγωγής, ευπρεπής, με καυστικό χιούμορ, αλλά δυσπρόσιτος, φάνταζε από την αρχή δύσκολο να μπει σε «καλούπι» και να περιμένει τον προϋπολογισμό για να δράσει. Eτσι κι αλλιώς εκεί θα είχε τον πρώτο λόγο.

Το αποτέλεσμα ήταν πολύ γρήγορα στην Κουμουνδούρου να μπερδευτούν οι γραμμές. Η δυαρχία στον τομέα της Οικονομίας δεν άργησε να έρθει, αφού, μαζί με την Eφη Αχτσιόγλου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συνέχισε κανονικά να εκδίδει ανακοινώσεις απέναντι στον αντίπαλο που αναγνωρίζει, τον διάδοχό του στην οδό Νίκης. Ως «συντονιστής του Οικονομικού Κύκλου» είχε κάθε δικαίωμα να το κάνει, όμως στην Κουμουνδούρου όλοι κατάλαβαν πως τα πράγματα δεν θα είναι απλά και πολύ σύντομα θα έδειχνε τα «δόντια» του. Η εκτίμηση πως τελικά έσπασε η άτυπη συνεννόηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα υπάρχει διάχυτη σε πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. 

Το χρονικό έχει ως εξής: Με το «μανιφέστο» του στην εφημερίδα «Εποχή» στις αρχές Αυγούστου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε «παγώσει» τα πάντα στην Κουμουνδούρου, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων. Ακολούθησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα ραντεβού των δύο στο Σούνιο, που οδήγησε στο άρθρο του στην «Αυγή» με τίτλο «Ενωτικά και ριζοσπαστικά», στα τέλη Αυγούστου, με το οποίο ο επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης είχε επιχειρήσει να έρθει πιο κοντά στον πρόεδρο.

Ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει πως δεν είναι «δελφίνος» και κανείς δεν ξεχνάει πως οι σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα πέρασαν από πολλές διακυμάνσεις και την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση. Απλώς η συγκυρία τώρα είναι εντελώς διαφορετική. Ο Αλέξης Τσίπρας απέδειξε πως είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού και θέλει να φτιάξει ένα ενιαίο κόμμα, χωρίς τάσεις εσωστρέφειας.

Την ώρα, όμως, που διαβεβαιώνει από τη Θεσσαλονίκη ότι η σχέση του με τον πρώην υπουργό του είναι άριστη πολιτικά και προσωπικά και στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως το Μαξίμου θα περάσει σε περιδίνηση εξαιτίας των κοινωνικών αντιδράσεων που θα έρθουν, η αμφισβήτηση στο πρόσωπό του και στο αφήγημα που στήνει για «πολιτική απάτη» της Ν.Δ. βάζει απότομο φρένο στο κόμμα. Αυτός είναι και ο λόγος που για πρώτη φορά ο αγαπημένος της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ και παραδοσιακά πρώτος βουλευτής στη Β΄ Αθηνών έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Και αυτό αποτυπώθηκε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook μέσω των αρνητικών σχολίων που έχει δεχθεί από ψηφοφόρους.

Οι συνομιλητές του και οι άνθρωποι που εμπιστεύεται είναι σταθεροί από την περίοδο που στο γραφείο του στο υπουργείο Οικονομικών, ακόμα και μετά τα μεσάνυχτα, βρισκόταν με τους Χριστόφορο Παπαδόπουλο, Θεόδωρο Δρίτσα, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Πάνο Λάμπρου, Μιχάλη Υδραίο, Κατερίνα Κνήτου και Αννέτα Καββαδία. Εχει εξαιρετικές σχέσεις με τους «βασικούς μετόχους» Νίκο Φίλη, Νίκο Βούτση και Πάνο Σκουρλέτη. Ο τέως γραμματέας του κόμματος, μάλιστα, έσπευσε στον πρωινό καφέ της Πέμπτης να μη βάλει στο ίδιο «καζάνι» τις αστοχίες της Θεοδώρας Τζάκρη με αυτή του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», φέρεται να διευκρίνισε πως «ο όρος “πολιτικός απατεώνας” δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί», συμπληρώνοντας όμως ότι πρόβλημα υπάρχει όταν η πολιτική στέκεται μόνο στους χαρακτηρισμούς. Η άλλη πλευρά, με τους Παύλο Πολάκη, Ζανέτ Τσίπρα, Γιώργο Τσίπρα, Χρήστο Σπίρτζη, Χρήστο Γιαννούλη, Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο κ.ά., πολύ γρήγορα συσπειρώθηκε απέναντι στον τέως υπουργό.

Διορθωτικές κινήσεις

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πάντως, προχώρησε σε δύο διορθωτικές κινήσεις μέσα στην εβδομάδα, επιβεβαιώνοντας πώς θα κινείται από εδώ και στο εξής τόσο σε ζεστές όσο και σε πολικές θερμοκρασίες με την ηγεσία. Την Τετάρτη το βράδυ εξέδωσε μια δήλωση-καταπέλτη για τη Ν.Δ., ενώ, μετά τον «πικρό καφέ» στην Κουμουνδούρου την Πέμπτη, σέρβιρε το βράδυ ένα «καυτό δείπνο» στον Θεόδωρο Σκυλακάκη στη Βουλή. Αρκούν αυτά για να σβήσουν τη φωτιά που έχει ανάψει; Σίγουρα όχι, ειδικά από τη στιγμή κατά την οποία η αριστερή πτέρυγα του κόμματος πιστεύει πως υπάρχει ένα πλειοψηφικό ρεύμα στη στελέχωση του κόμματος που την ευνοεί.

Μάλιστα, εκτιμούν πως αυτή η ισορροπία οδήγησε στην απόφαση ο ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει προς το συνέδριο χωρίς τον Πάνο Σκουρλέτη στο τιμόνι.

Διαφωνίες για το πειθαρχικό όργανο

Η επόμενη μάχη στην Κουμουνδούρου θα αφορά το πειθαρχικό όργανο που σχεδιάζει να συγκροτήσει ο Αλέξης Τσίπρας. Οι «53+» το αντιμετωπίζουν σαν «Ιερά Εξέταση» και από τώρα επισημαίνουν πως οι διαφωνίες λύνονται με συλλογική λειτουργία των οργάνων και χάραξη κοινής γραμμής. Οι «προεδρικοί» και οι «Σύμμαχοι» προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ τρίβουν τα χέρια τους, καθώς θεωρούν πως θα αποτελέσει ένα χτύπημα κατά του «πολακισμού» και των «αυτόκλητων δικαστών» που ξεσπαθώνουν όταν βλέπουν ένα στέλεχος να ξεφεύγει από την κομματική γραμμή, όπως έγινε με τη Θεοδώρα Τζάκρη. Στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόβλεψη της διαγραφής ενός μέλους δεν προβλέπεται, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορεί πλέον πολύ πιο εύκολα να καθαιρέσει έναν τομεάρχη (πληροφορίες αναφέρουν πως η Θεοδώρα Τζάκρη τη γλίτωσε φθηνά, αφού όλοι ασχολήθηκαν με τον Τσακαλώτο) ή να θέσει ένα μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εκτός αυτής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή