Στ. Πέτσας: Η επίσκεψη Πομπέο υπογραμμίζει την αναβαπτισμένη ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση

Στ. Πέτσας: Η επίσκεψη Πομπέο υπογραμμίζει την αναβαπτισμένη ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, αντανακλά τον κομβικό ρόλο της Θεσσαλονίκης ως αναπτυξιακού κέντρου για τα Βαλκάνια, καθώς και της Σούδας σε ό,τι αφορά τους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας πως αναδεικνύεται επίσης το ειδικό βάρος της Ελλάδας ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κ. Πέτσας είπε πως οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ συζήτησαν ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος με έμφαση στον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας – ΗΠΑ, την αμυντική και ενεργειακή συνεργασία και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Πέτσας παρέπεμψε στην κοινή δήλωση Ελλάδας – ΗΠΑ, σημειώνοντας πως η επίσκεψη του κ. Πομπέο υπογραμμίζει την αναβαπτισμένη ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση.

Ως προς τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι αντικείμενο των επαφών είναι αποκλειστικά η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και δεν υπάρχει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών στο τραπέζι.

«Κανένα μέτρο δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό εάν δεν τηρείται από όλους»

Σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό, ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για σταθεροποίηση στα κρούσματα, σημειώνοντας πως η σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες δείχνει πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι καλύτερη.

Προειδοποίησε ωστόσο ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός αλλά εγρήγορση και αναφέρθηκε στην αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική τις προηγούμενες ημέρες, ενώ υπογράμμισε ότι κανένα μέτρο δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό εάν δεν τηρείται από όλους.

Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση προχωρά στην αξιοποίηση ξενοδοχείων καραντίνας, ενώ προετοιμάζεται για την αντιμετώπιση των εποχικών ιώσεων, ιδίως της γρίπης. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, θα γίνουν ανακοινώσεις για το πρόγραμμα εμβολιασμού για τη γρίπη. Παράλληλα, τόνισε πως συνεχίζεται η προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Ως προς το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, σημείωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει απόψε στην Κρήτη όπου επί διήμερο θα φιλοξενήσει τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ στο πατρικό του σπίτι και θα έχουν συζητήσεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Την Τετάρτη στις 12:00 το μεσημέρι θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Το βράδυ, ο πρωθυπουργός θα παραστεί σε εκδήλωση για τη φωταγώγηση της Ακρόπολης, στην οποία θα μετέχουν ομόλογοί του από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Την Πέμπτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στις εργασίες του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις εξωτερικές υποθέσεις της Ε.Ε. συμπεριλαμβανομένων των ευρω-τουρκικών σχέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή