Ανάλυση: Ελλάδα, πιστή στρατηγική σύμμαχος αξίας

Ανάλυση: Ελλάδα, πιστή στρατηγική σύμμαχος αξίας

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ευκαιρία της παρουσίας του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα, μερικές επισημάνσεις για τις σχέσεις των δυο χωρών σε μια φάση κατά την οποία η υπερδύναμη επανακαθορίζει την προσέγγισή της στην περιοχή μας.

Η Ελλάδα έχει αποδείξει και στις πιο δύσκολες περιόδους ότι παραμένει μια σύμμαχος την οποία οι ΗΠΑ μπορούν να εμπιστευθούν και στην οποία μπορούν να στηριχθούν.

Ένα παράδειγμα από το σχετικά πρόσφατο παρελθόν: στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της ορθόδοξης ελληνικής κοινωνίας, η κυβέρνηση Σημίτη σεβάσθηκε τις υποχρεώσεις της χώρας και επέτρεψε τη διέλευση των αμερικανικών δυνάμεων από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Σε ανάλογες περιπτώσεις, άλλες χώρες δεν έκαναν το ίδιο.

Η ελληνοαμερικανική κοινότητα αποτελεί ισχυρή γέφυρα ανάμεσα στις δυο χώρες και διαδραματίζει ρόλο στο πολιτικό σύστημα – με την ισχύ της ψήφου και την οικονομική επιρροή της – τον οποίο κανείς πολιτικός και καμία κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν μπορεί να αγνοήσει. Η πρόσφατη συνάντηση του κ. Πομπέο με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επιβεβαίωσε αυτή την πραγματικότητα.

Η Ελλάδα έχει οικοδομήσει μια πολυεπίπεδη συνεργασία με το Ισραήλ που έχει και τη θερμή υποστήριξη της Ουάσιγκτον. Σε ανάλογο πλαίσιο έχει αναπτύξει άλλη μια σημαντική σχέση, αυτή με την Αίγυπτο, στενή σύμμαχο των ΗΠΑ και μια χώρα που για θρησκευτικούς και γεωγραφικούς λόγους αποτελεί πρωταγωνιστή κάθε εξέλιξης στην Αν. Μεσόγειο αλλά και τη Μέση Ανατολή.

Στα Βαλκάνια, μετά και την πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, η Ελλάδα είναι η χώρα με τη σημαντικότερη επιρροή στην περιοχή. Η επιλογή της Θεσσαλονίκης ως πρώτου σταθμού του κ. Πομπέο, δεν ήταν τυχαία.

Παρά τον σημαντικό ρόλο της Ορθοδοξίας – παρεμπιπτόντως, η σύζυγος του κ. Πομπέο είναι ορθόδοξη χριστιανή – η Ελλάδα τηρεί τις σωστές ισορροπίες και αποστάσεις, επιδεικνύοντας γεωπολιτική ωριμότητα και σοβαρότητα.

Στο εσωτερικό, το σύνολο σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων της χώρας – που εκπροσωπούν το 85% του λαού – κινούνται σε ευρωατλαντικό προσανατολισμό και τάσσονται υπέρ της στρατηγικής σχέσης με την Αμερική. Το έχουν αποδείξει όλες οι κυβερνήσεις της τελευταίας τριακονταετίας, ακόμη και του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό διευκολύνει πολύ τη χάραξη μακροπρόθεσμων σχεδιασμών από τις ΗΠΑ σε μια ευαίσθητη περιοχή.

Η επίσκεψη του κ. Πομπέο στη Σούδα, όπου η Ελλάδα εδώ και πολλές δεκαετίες φιλοξενεί μια νευραλγικής σημασίας βάση, την οποία οι συνθήκες ίσως καταστήσουν ακόμη πιο σημαντική, επιβεβαιώνει τις προοπτικές που διανοίγονται για εκατέρωθεν οφέλη από τη σύσφιγξη της διμερούς συνεργασίας.
Από τις χώρες που ανταποκρίνονται πλήρως στις υποχρεώσεις τους στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα έχει αποδείξει τα τελευταία τριάντα χρόνια ότι αποτελεί έναν πιστό, σταθερό και προβλέψιμο σύμμαχο ο οποίος, σε συνδυασμό και με την Κύπρο, προσφέρει πολλαπλά γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα τα οποία η Αμερική μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή