Πομπέο: Λύση με βάση το διεθνές δίκαιο

Πομπέο: Λύση με βάση το διεθνές δίκαιο

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υψηλό επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ αντικατοπτρίζει η κοινή δήλωση αναφορικά με την επισκόπηση υψηλού επιπέδου του στρατηγικού διαλόγου των δύο χωρών, όπως αυτή δημοσιοποιήθηκε, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν χθες στη Θεσσαλονίκη οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Μάικ Πομπέο και Ν. Δένδιας. Για την Αθήνα έχει ιδιαίτερη σημασία η αναφορά της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μέσω του Διεθνούς Δικαίου, θέση ουσιωδώς διαφορετική από την «ευθυδικία» που προκρίνει η Αγκυρα. Συγκεκριμένα τονίζεται ότι «οι Ην. Πολιτείες χαιρέτισαν την επιβεβαιωμένη ετοιμότητα της Ελλάδας να συνεργαστεί με άλλες χώρες της περιοχής προκειμένου να επιτύχει συμφωνίες θαλάσσιας οριοθέτησης μέσω του διαλόγου και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Οι Ην. Πολιτείες και η Ελλάδα επανέλαβαν την προσήλωσή τους στην ενίσχυση της στενής τους συνεργασίας ως Συμμάχων στο ΝΑΤΟ, κάνοντας χρήση όλων των κατάλληλων μέσων που έχουν στη διάθεσή τους, προκειμένου να διασφαλίσουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή».

Επιπλέον, γίνεται σαφής αναφορά στα τριμερή σχήματα συνεργασίας στην περιοχή και τη βούληση των ΗΠΑ να τα ενισχύσουν. Αναφέρεται, χαρακτηριστικά, ότι «οι δύο πλευρές εξέφρασαν εκ νέου την επιθυμία τους να συνεχίσουν και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε διάφορους τομείς στο πλαίσιο του σχήματος 3+1 (Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ και Ην. Πολιτείες), που εγκαινιάστηκε στην Ιερουσαλήμ το Μάρτιο 2019, καθώς η εν λόγω συνεργασία μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην Ανατ. Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή». Στην παράγραφο για τα Δυτ. Βαλκάνια, υπήρξε μια αρχική διατύπωση περί «συνεχιζόμενης συνάφειας της ιστορικής συμφωνίας των Πρεσπών με την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ». Λίγες ώρες αργότερα, το μεσημέρι στο αναθεωρημένο αγγλικό κείμενο η αναφορά «ιστορικής» (historic) είχε αφαιρεθεί, μετά και τις έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις στη Ν.Δ.

Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι αναφορές στην αμυντική συνεργασία. Οπως επισημαίνεται ενδεικτικά στη συγκεκριμένη παράγραφο, «η Ελλάδα και οι ΗΠΑ επανέλαβαν την πρόθεσή τους να ενισχύσουν περαιτέρω τη στρατηγική τους συνεργασία στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, επεκτείνοντας και εμβαθύνοντας τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, η οποία επικαιροποιήθηκε τον Οκτώβριο 2019 και συμβάλλει σημαντικά στην ασφάλεια των δυο εθνών. Κατά τον επικείμενο στρατηγικό διάλογο, οι δύο πλευρές σκοπεύουν να συζητήσουν σχετικά με τον τρόπο που θα συνδράμουν η μία την άλλη προκειμένου να εξασφαλίσουν τη διατήρηση ισχυρών, αποτελεσματικών και διαλειτουργικών Ενόπλων Δυνάμεων». Οι δύο χώρες αποδίδουν, ακόμη, «μεγάλη σημασία στη συνεργασία τους στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και της κυβερνοασφάλειας, των δικτύων 5G και των ιδιωτικοποιήσεων στρατηγικών υποδομών».

Επιπλέον, οι δύο χώρες χαιρέτισαν την ολοκλήρωση του ελληνικού τμήματος του ΤΑΡ, θα στηρίξουν τον Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας και το έργο κατασκευής του πλωτού σταθμού αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, «την ιδιωτικοποίηση των εγκαταστάσεων υπόγειας αποθήκευσης αερίου της Καβάλας, για το έργο Διασύνδεσης Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας και άλλων εμπορικά βιώσιμων έργων, στα οποία μπορεί να συμπεριληφθεί και ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή