Αμερικανικό ενδιαφέρον για έργα ενέργειας

Αμερικανικό ενδιαφέρον για έργα ενέργειας

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στήριξη των ΗΠΑ στα γεωπολιτικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή ενεργειακά έργα που υλοποιούνται στη χώρα μας, εξέφρασε από τη Θεσσαλονίκη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Οι ΗΠΑ έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση των αγωγών φυσικού αερίου Tap και ΙGB, καθώς και του Τερματικού Σταθμού Yγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης (FSRU Αλεξανδρούπολης) ως έργων διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας για την περιοχή των Βαλκανίων και απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο. 

Το αμερικανικό ενδιαφέρον εστιάζεται το τελευταίο διάστημα σε δύο ακόμη ενεργειακά έργα, η υλοποίηση των οποίων θα φέρει πιο κοντά την Ελλάδα με τη Βόρεια Μακεδονία και θα ενισχύσει περαιτέρω την πολιτική διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών. Πρόκειται για τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, έργο το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε στην Αθήνα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ, καθώς και την αναβάθμιση του υφιστάμενου αγωγού πετρελαίου μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας.

Με την προώθηση των δύο αυτών έργων συνδέεται και η συμμετοχή, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΣΒΕ, των αντιπροέδρων της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας Λ. Νικολόφσκι και Fatmit Bitikji και του υπουργού Οικονομικών Kreshnik Betekshi, καθώς και του πρέσβη των ΗΠΑ στη Βόρεια Μακεδονία Kate Marie Byrnes. Από αμερικανικής πλευράς στη συνάντηση, εκτός του Μάικ Πομπέο, συμμετείχαν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα ενέργειας, Φρ. Φάνον, o υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Φ. Ρίκερ και ο πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρεϊ Πάιατ.

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, οι διοικήσεις των ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, ΔΕΣΦΑ και της Gastrade, καθώς και του ομίλου ΟΝEΧ. Για το έργο του αγωγού πετρελαίου μεταξύ Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, που λειτουργούν τα ΕΛΠΕ, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη σύσκεψη υπό την προεδρία του κ. Χατζηδάκη, όπου συμμετείχαν οι κ.κ. Φραγκογιάννης, Σδούκου και Σιάμισιης-Παπαθανασίου (διοίκηση ΕΛΠΕ) από ελληνικής πλευράς, οι δύο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης και ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Μακεδονίας και οι κ. Φάνον  και Μπερνς εκπροσωπώντας την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Οπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ, συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι συζητήσεις μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών, ώστε να βρεθεί κοινός παρονομαστής για την αναβάθμισή του το ταχύτερο δυνατό.
Στρατηγικός διάλογος

Ο κ. Χατζηδάκης στην ομιλία του έκανε μια γρήγορη ανασκόπηση στα πέντε ενεργειακά έργα που προχωρούν με τη στήριξη των ΗΠΑ και της Ε.Ε., στα οποία όπως είπε στηρίζεται το σχέδιο της Ελλάδας να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην περιοχή των Βαλκανίων. Αναφερόμενος στις ΗΠΑ, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι ο στρατηγικός διάλογος μεταξύ των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια έχει ενδυναμώσει τις διμερείς σχέσεις σε μια σειρά τομέων. Στην ενέργεια, είπε, αυτό αντανακλάται στη μεγάλη αύξηση των εξαγωγών LNG από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα, καθώς και στην παρουσία αμερικανικών επενδύσεων στις ΑΠΕ.

Στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης των διμερών σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ εντάσσεται και η συμφωνία  για συνεργασία στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας, που υπέγραψαν χθες στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή