«Μάχη» κυβέρνησης – Αλ. Τσίπρα

«Μάχη» κυβέρνησης – Αλ. Τσίπρα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κοινοβουλευτική «αρένα» μεταφέρθηκε χθες η αντιπαράθεση κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών με τη δέσμη μέτρων στήριξης των πλημμυροπαθών του «Ιανού» και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις. Το πολιτικό μπρα ντε φερ επέλεξε να σηκώσει προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, με ένα «μενού» καυτών ζητημάτων και αιχμή τη διάταξη για χρηματοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, με στόχο μία νέα καμπάνια ενημέρωσης έναντι του κορωνοϊού.

«Εμφανίζεστε σαν τον τοκογλύφο», σχολίασε αιχμηρά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αποδίδοντας στην κυβέρνηση πανικό και εξαπολύοντας εναντίον της δριμύ κατηγορώ περί επιδίωξης διασφάλισης στήριξης από τα ΜΜΕ. Ο ίδιος χαρακτήρισε τη ρύθμιση «ντροπή για τη δημοκρατία», ζητώντας την απόσυρσή της και καλώντας τους ιδιοκτήτες των καναλιών να μη δεχτούν τα χρήματα είτε να τα προωθήσουν στο ΕΣΥ και τους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας. «Μη γίνεστε κι εσείς συνένοχοι μιας κυβέρνησης που επιθυμεί να μετατρέψει τη χώρα στο πεδίο της ενημέρωσης, σε Ουγγαρία του Ορμπαν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το «γάντι» σήκωσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Στέλιος Πέτσας. «Ποιος θέλει να μοιάσει στον κ. Ορμπαν; Αυτός που ενδεχομένως ήθελε να χρησιμοποιήσει “μπροστινούς”, όπως ο ίδιος ο κ. Καλογρίτσας λέει, για να ελέγξει τους αρμούς της εξουσίας; Εμείς δεν θέλουμε να χειραγωγήσουμε κανέναν. Θέλουμε να σώσουμε ζωές. Κι αυτό θα κάνουμε», αντέτεινε δηκτικά, παραπέμποντας σε όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στον πολυσυζητημένο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

Στο πεδίο της διαχείρισης της πανδημίας, στοχοποιώντας τον πρωθυπουργό προσωπικά, ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε μετατροπή της σε blame game. «Αυτό που κάνετε είναι από τη μία ανευθυνότητα και από την άλλη συκοφάντηση των πολιτών», υποστήριξε.
«Ενα θα σας πω. Ας ακούσουμε την κοινωνία. Ξέρετε τι λέει; Ευτυχώς που δεν κυβερνάτε εσείς σήμερα. Γιατί τότε δεν θα είχαμε αντιμετωπίσει τα θέματα με σοβαρότητα», ήρθε η δηκτική απάντηση από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος απέδωσε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ταύτιση με την «εικονική πραγματικότητα», αποκρούοντας και τα πυρά του περί «αναισθησίας» απέναντι στους πλημμυροπαθείς του κυκλώνα «Ιανού».

Εμφανής ήταν η προσπάθεια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ρελάνς στη συμφωνία των Πρεσπών, με αξιοποίηση του κοινού ανακοινωθέντος Νίκου Δένδια – Μάικ Πομπέο περί «ιστορικής συμφωνίας», το οποίο στη συνέχεια διορθώθηκε. «Τι κρύβεστε; Τι φοβάστε; Τώρα που βγάλατε τις περικεφαλαίες, φέρτε εδώ να ψηφίζετε μία μία τις επιμέρους συμφωνίες. 158 συγγνώμες είναι», σχολίασε ειρωνικά ο Α. Τσίπρας. «Πολλή προσοχή όταν κουνάτε το δάχτυλο σε αυτή την κυβέρνηση, όταν οι πολίτες γνωρίζουν. Κι όταν μιλάτε για συγγνώμη, προφανώς πρέπει να πείτε πολύ περισσότερες», αντέτεινε ο Χρ. Σταϊκούρας.

Πόλεμο ανακοινώσεων πυροδότησε η μετέπειτα απάλειψη του όρου «ιστορική» από το επίμαχο κοινό ανακοινωθέν, ενώ γκρίνιες καταγράφηκαν και στο εσωτερικό του «γαλάζιου» στρατοπέδου. Για «τραγελαφική προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να συνεχίσει την ιστορική εξαπάτηση των πολιτών», έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ. Αιχμές για «ιστορική υποκρισία και διπροσωπία» άφησε το Κίνημα Αλλαγής. Για «τραγέλαφο» μίλησε το ΚΚΕ και για «προεκλογική απάτη» η Ελληνική Λύση. Σε «αβλεψία», η οποία διορθώθηκε, απέδωσε το περιστατικό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Παρά τις αντιπαραθέσεις με ευρεία πλειοψηφία υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή