Κρητικά εδέσματα στο γεύμα εργασίας Μητσοτάκη – Πόμπεο μετά την επίσκεψη στη Σούδα (βίντεο)

Κρητικά εδέσματα στο γεύμα εργασίας Μητσοτάκη – Πόμπεο μετά την επίσκεψη στη Σούδα (βίντεο)

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γεύμα εργασίας είχαν το μεσημέρι της Τρίτης στο πατρικό σπίτι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι, ο πρωθυπουργός και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, με τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, αμέσως μετά το πέρας της κοινής τους επίσκεψης στη στρατιωτική βάση της Σούδας. Σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά ΜΜΕ, το τραπέζι περιελάμβανε πλούσιο μενού με παραδοσιακά κρητικά εδέσματα και ντόπια πιάτα.

Συγκεκριμένα, προσφέρθηκαν παραδοσιακά κρητικά ορεκτικά, Καλτσούνια με γλυκιά μυζήθρα, ντολμαδάκια με ρύζι και αρωματικά, χωριάτικη σαλάτα, γιουβέτσι μοσχάρι με κριθαράκι και τριμμένο κρητικό τυρί, κέικ σοκολάτας ρολό και καφές. Τα εδέμσατα συνόδευσαν με κρασί λευκό και κόκκινο, αλλά και τσικουδιά.

Δείτε το σχετικό βίντεο

Η επίσκεψη στη Σούδα

Κοινή επίσκεψη στη στρατιωτική βάση της Σούδας στην Κρήτη, πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Μάικ Πομπέο. Οι δύο άνδρεςς ενημερώθηκαν για τη λειτουργία της και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν στην ελληνική φρεγάτα ΜΕΚΟ «Σαλαμίς» και στα αμερικανικά ταχύπλοα σκάφη CCM (Combat Craft Medium) που βρίσκονται στη ναυτική βάση στο Μαράθι. Ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση στην 115 Πτέρυγας Μάχης. 

Τους κ. Μητσοτάκη και Πομπέο υποδέχθηκαν στις 10.00 το πρωί εκπρόσωποι από την στρατιωτική ηγεσία των δύο βάσεων και έγινε ενημέρωση στην πίστα της αμερικανικής βάσης (NSA), παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, του υπουργού Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και της διευθύντριας του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή. Παρόντες από την αμερικανική πλευρά ήταν ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ και ανώτεροι αξιωματικοί των ΗΠΑ.

Όλοι φορούσαν μάσκες, λόγω κορωνοϊού. Ο αμερικανός ΥΠΕΞ επέλεξε μια με τα χρώματα της αμερικανικής σημαίας, ενώ ο κ. Μητσοτάκης μια σκούρα μπλε με μια μικρή ελληνική σημαία.

Κατόπιν, Μητσοτάκης και Πομπέο επισκέφθηκαν τη Ναυτική Βάση στο Μαράθι όπου ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες που έχουν τα ταχύπλοα CCM (Combat Craft Medium), τα οποία βρίσκονται σε προβλήτα που έχει παραχωρηθεί στις αμερικανικές δυνάμεις. Λίγα λεπτά αργότερα, σε κοντινό σημείο της βάσης, ανέβηκαν στο ελικοδρόμιο της ελληνικής φρεγάτας ΜΕΚΟ «Σαλαμίς». Η άφιξή τους αναγγέλθηκε από τα μεγάφωνα της φρεγάτας (και στα Αγγλικά) ενώ τους ανέμενε επί του πλοίου άγημα απόδοσης τιμών.

Στη διευρυμένη συνάντηση που άρχισε στις 11.20 στην 115 Πτέρυγα μάχης, πέραν των κ. Μητσοτάκη και Πομπέο, συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς οι κ.κ. Δένδιας, Παναγιωτόπουλος, Φλώρος και Σουρανή. Από αμερικανικής πλευράς συμμετείχαν ο ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, o βοηθός υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Ρίκερ, ο στρατιωτικός σύμβουλος του κ. Πομπέο, Ρίκι Γουάντελ και η σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μέρι Ελίζαμπεθ Κίσελ.

Οι κοινές δηλώσεις

«Συγκρατημένα αισιόδοξος» ότι τώρα πια ήρθε η ώρα της διπλωματίας, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, μετά τη διευρυμένη συνάντηση που είχαν στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, υποστήριξε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών «βρίσκονται στο απόγειό τους», ενώ ανακοίνωσε και τον μόνιμο ελλιμενισμό του πολεμικού πλοίου USS Hershel «Woody» Williams στη βάση της Κρήτης. Διαβάστε αναλυτικά

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή