Το δίλημμα της πανδημίας έθεσε η κ. Σακελλαροπούλου

Το δίλημμα της πανδημίας έθεσε η κ. Σακελλαροπούλου

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόσκληση είχε δοθεί πέρυσι. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ως πρόεδρος του ΣτΕ, είχε προτείνει στο Συμβούλιο της Διεθνούς Ενωσης Ανώτατων Διοικητικών Δικαστηρίων να οργανώσει τη συνδιάσκεψη του 2020 στην Αθήνα. Χθες το απόγευμα δέχθηκε εκπροσώπους της Διεθνούς Ενωσης και αντιπροσωπεία του ΣτΕ στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ποιος θα μπορούσε να προβλέψει όχι μόνο τη μετακίνηση της κ. Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά και την πρωτοφανή συνθήκη της πανδημίας; Η Πρόεδρος ανέφερε ευθέως το κυρίαρχο πολιτικό, νομικό και ηθικό ζήτημα που θέτει ο κορωνοϊός, ιδίως στη φιλελεύθερη Δύση.

Πρόκειται για «το ζήτημα της ισορροπίας μεταξύ ατομικής ελευθερίας και δημοσίου συμφέροντος, υπό τη μορφή της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας». Απέφυγε όμως να πάρει θέση για το αν η ισορροπία αυτή επιτυγχάνεται ή όχι, κάτι που ίσως αποτελεί διττό μήνυμα. Περιορίστηκε να τονίσει ότι: «Στα ανώτατα δικαστήρια των χωρών, που είναι μέλη της Διεθνούς Ενωσης Ανώτατων Διοικητικών Δικαστηρίων, διαμορφώνεται μια νομολογία κυρίως σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις προσωρινών μέτρων».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέχισε λέγοντας ότι «η υγειονομική κρίση έχει φέρει στην επιφάνεια ανορθολογικές δυνάμεις» και πρόσθεσε με νόημα: «Στον κόσμο μας ανθίζουν όλα τα λουλούδια και, δυστυχώς, ο παραλογισμός καλά κρατεί». Ως μια θωράκιση απέναντι στον «παραλογισμό» αλλά και ως ένα μέσο διαφύλαξης του κύρους των δικαστικών η Πρόεδρος ανέφερε τη συμπεριφορά και τις εντυπώσεις. «Ισχύει εδώ ό,τι και για τη γυναίκα του Καίσαρα», είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Σακελλαροπούλου έκλεισε τον χαιρετισμό της με μια αναφορά στην προσφάτως εκλιπούσα δικαστή του αμερικανικού Ανώτατου Δικαστηρίου Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, η οποία αποτελούσε παράδειγμα σεβασμού αυστηρών αρχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή