Αλλαγή πλάνων από τον Αλ. Τσίπρα για το πειθαρχικό

Αλλαγή πλάνων από τον Αλ. Τσίπρα για το πειθαρχικό

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιχειρώντας να κλείσει τις πληγές που είχαν ανοίξει στο κόμμα, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε στην εισήγηση που έκανε στο Πολιτικό Συμβούλιο πως το νέο «πειθαρχικό όργανο» του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελείται από τον γραμματέα της Κ.Ε. Δημήτρη Τζανακόπουλο και τη γραμματέα της Κ.Ο. Ολγα Γεροβασίλη. Για το αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα βήμα πίσω από την αρχική του πρόταση, τις «παρατυπίες» να τις διαπιστώνει μια τετραμελής επιτροπή που θα συμπληρωνόταν από τον Νάσο Ηλιόπουλο και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, οι απόψεις διίστανται στην Κουμουνδούρου.

Πηγές που είναι κοντά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθαρίζουν πως ο κ. Τσίπρας προχώρησε αταλάντευτα στην απόφασή του να δημιουργήσει για πρώτη φορά έναν μηχανισμό στον ΣΥΡΙΖΑ που θα έχει αποκλειστική αρμοδιότητα να ελέγχει στελέχη και βουλευτές για τις περιπτώσεις που με τις αναφορές τους καταπατούν τις κομματικές γραμμές. Αποκάλυπταν, μάλιστα, στην «Κ» τη διαδικασία που θα ακολουθείται: κλήση στο γραφείο, επίπληξη, αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τον ίδιο τον αρχηγό εφόσον κριθεί αναγκαίο. Ρόλο θα παίζει αν έχει υπάρξει «υποτροπιασμός» ή παραβιάζεται κάποια απόφαση από το Π.Σ. Διαγραφή, σύμφωνα με το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, δεν προβλέπεται, ωστόσο πολύ πιο εύκολα πλέον θα μπορεί ένας βουλευτής να βρεθεί εκτός Κ.Ο. ή να χάσει τον τομέα ευθύνης του.

«Δεν είναι στην κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ τα πειθαρχικά όργανα», τόνιζε κορυφαίο κομματικό στέλεχος στην «Κ», ερμηνεύοντας την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, που πέρασε ομόφωνα από το Πολιτικό Συμβούλιο, ως αλλαγή οπτικής ή κίνηση ισορροπίας σε μια δύσκολη συγκυρία για την Κουμουνδούρου. Αλλο στέλεχος εκτίμησε πως ο πρόεδρος, ζυγίζοντας την εσωκομματική ατμόσφαιρα, επέλεξε να τοποθετήσει τους δύο θεσμικά υπευθύνους χωρίς να ανοίξει περισσότερο τον «κύκλο». «Με αυτόν τον τρόπο λειτουργούσαμε και παλαιότερα», τόνισε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως ενδεχομένως ο Αλέξης Τσίπρας να εκτίμησε πως είναι πολύ νωρίς να συμμετάσχει σε ένα διευρυμένο όργανο δεοντολογίας ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, που μπορεί να είναι αποδεκτός στο κόμμα, όμως προέρχεται από τους «Συμμάχους». Οι αποφάσεις, άλλωστε, και για την τελική δομή των επιμέρους λειτουργιών θα διαφοροποιηθούν μετά τη διεξαγωγή του συνεδρίου.

Μετά την «πυροσβεστική» εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα, η συζήτηση στο Πολιτικό Συμβούλιο κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος, απευθυνόμενος προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, του είπε πως ήταν λανθασμένη η επιλογή του να εκφράσει τη διαφωνία του περί «πολιτικής απάτης» πριν το συζητήσει μέσα στα όργανα. Ο τέως υπουργός απάντησε πως, ακόμα και πριν αναδείξει το θέμα η Ν.Δ., είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις από μηχανισμούς που υπάρχουν μέσα στο ίδιο το κόμμα.

Στην ατζέντα, εκτός από τα οικονομικά βουλευτών, που εξακολουθούν να μην είναι τακτοποιημένα σε σχέση με τις υποχρεώσεις που έχουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ, μπήκαν η ανάγκη να συνεχιστεί η διεύρυνση με εξορμήσεις στην περιφέρεια, τα κοινωνικά μέτωπα που διαμορφώνονται, αλλά και ο αντιπολιτευτικός ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το σημείο φέρεται να εκφράστηκε προβληματισμός για το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν κεφαλαιοποιεί τη φθορά που έχει η Ν.Δ. «Η κυβέρνηση χάνει τον έλεγχο τόσο σε ό,τι αφορά την πανδημία όσο και στην οικονομία, και τα πρώτα ρήγματα έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους», αναφέρεται, πάντως, στην πολιτική απόφαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή